Медицината

Училище по катаракта се провежда в Русе

В МБАЛ Медика ще се проведе училище по катаракта
В МБАЛ Медика ще се проведе училище по катаракта 

Училище по катаракта ще се проведе отново в средата на месец октомври в Очно отделение на Многопрофилна болница за активно лечение „МЕДИКА – РУСЕ”.
Инициативата ще бъде под мотото „Не се страхувайте от катаракта” и е планирана за 16-ти октомври.
По време на Училището, което се провежда регулярно в Русе, на пациенти и техните роднини ще бъде обяснено какво представлява катарактата. Специалисти ще обяснят какви са методите за лечение и какви са видовете лещи.
На пациентите ще бъде направен и профилактичен преглед за катаракта, който ще бъде извършен от началника на Очно отделение д-р Стела Шаханова.
Записване за Училище по катаракта може да бъде направено на телефон: 0887/059009 или на място в сградата на МБАЛ „МЕДИКА – РУСЕ” на улица „Рига” 35 /бившата Трета поликлиника/.

Катарактата или т.нар. перде е патологично състояние, при което настъпва помътняване на лещата, в резултат на което се нарушава зрението. В началото се наблюдават проблеми при четене и шофиране, а с течение на времето се затруднява и разпознаването на лица и предмети. Обикновено се засяга зрението надалеч и често пациентите имат повишена чувствителност към ярката светлина.
Катарактата е състояние, което може да се дължи на разнообразни патологични процеси, но винаги изявата и е сходна. В световен мащаб тя е основна причина за слепота, особено сред възрастните хора. По последни данни хората, страдащи от т.нар. старческа катаракта, възлизат на 42% във възрастовия диапазон 52-64 години. При хора между 65 и 74 години процентът скача на 60, докато при всички 9 от 10 пациента на възраст над 75 години със сигурност може да се открият симптомите на това заболяване.
Историческите данни показват, че катарактата е засягала и древните хора – тя е била често диагностицирана болест сред египтяните, древните гърци и индусите. Тогавашните лекари смятали, че тя се дължи на свличането на части от мозъчните течности, които се локализират в областта на лещата и водят до нейното помътняване. Именно тези разбирания на древните хора са залегнали в понятието катаракта, което използваме и до днес (в превод от гръцки катаракта означава водопад).

Общо
Училище по катаракта се провежда в Русе
Заглавие
Училище по катаракта се провежда в Русе
Описание
Училище по катаракта ще се проведе отново в средата на месец октомври в Очно отделение на Многопрофилна болница за активно лечение „МЕДИКА – РУСЕ”.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker