Новини

ХИВ ВИРУСЪТ СРЕЩУ ВИРУСА СТРАХ

Както отбелязват специалисти  на Single step и Check point, опасността от зараза с хепатит е 100 % по-висока от опасността от зараза с ХИВ

„Само преди дни помагах на ХИВ позитивен чужденец с онкологично заболяване да получи адекватно лечение у нас, след като дълго време обикаля от болница на болница във Варна, без шанс да получи подкрепа и лечение“, разказа Момчил Баев, мениджър на Програмата за ХИВ  и сексуално здраве на фондация Single step. Институционално бездушие – така с две думи може да се определи отношението към този човек, който от известно време живеел във Варненско. В отчаянието си чужденецът започнал да търси спасение чрез мрежата и така попаднал на сайта на организацията Single step, а Момчил му подал ръка да извърви нелекия административен път до Националната потвърдителна лаборатория в София. За целта му се е наложило да се премести в столицата.   

Вирусът на страха се оказва по-опасен от ХИВ вируса, защото за него хапче още не е измислено, докато за ХИВ вече има терапия, която позволява на заразения да достигне до неоткриваем вирусен товар в кръвта.

Стигмата, която властва над ХИВ позитивните, за съжаление е пуснала дълбоки корени  не само в общественото съзнание, тя се шири дори сред медицинската общност, отбелязва Момчил Баев. Въпреки широките информационни кампании и създадената институционална грижа през годините няма голям напредък в преодоляването й, признава той. Спомня си как преди време 19-годишен младеж от Плевенска област, травмиран от лошо отношение в Центъра за лечение на ХИВ/СПИН в Плевен, отказал лечение. Представете си какво трябва да е преживял този млад човек, за да приеме, че ще живее колкото му е отредила съдбата, само и само да не се подлага на унижение, коментира пред мен експертът на общностната организация.  

Пренебрежително отношение, отказ от лечение, прехвърляне от болница в болница,  дори безкрайно обикаляне с линейка при спешно състояние – това не са митове, а реалност, която понякога завършва с летален край. За тази реалност говорят и други неправителствени  организации, които подават ръка на хора с ХИВ и СПИН. Такива истории разказват и специалистите в столичния център за сексуално здраве Check point.

Припомням ги не защото звучат сензациионно и спират вниманието на обществото, а защото един въпрос не ми дава мира – ЗАЩО?! Не допускам, че лекари, медицински сестри и други здравни работници са някакви чудовища. Истината е, че мнозина от тях просто са завладяни от СТРАХ. Разбира се, че е нормално човек, пък бил той и медицински работник, да се притеснява за здравето си, когато знае, че ХИВ вирусът може да се предаде и по кръвен път. Но нали за това са добрите медицински протоколи и ако медиците не са запознати с тях или небрежно не ги спазват, нямат основания да винят своите пациенти. Когато отказват лечение на ХИВ позитивни или пък просто демонстрират надменно и пренебрежително отношение към тях, водени от презумцията, че заради сексуалната си ориентация и неразумно сексуално поведение такива хора са втора ръка, не е ли това пак СТРАХ, страх да не се компрометират, да не паднат  от пиедестала, на който сами са се качили.  Жалък страх! Защото, както отбелязват специалисти  на Single step и Check point, опасността от зараза с хепатит е 100 % по-висока от опасността от зараза с ХИВ.

Вирусът на страха се оказва по-опасен от ХИВ вируса, защото за него хапче още не е измислено, докато за ХИВ вече има терапия, която позволява на заразения да достигне до неоткриваем вирусен товар в кръвта. Резултатът е, че той може да живее  нормално, при това без риск да зарази своя сексуален партньор. 

Вирусът на страха не само е силно заразен, той е унищожителен.  Може да убие човек, но още по-лошото е, че  осакатява душите. Не само на хората с нетрадиционна сексуална ориентация (те не са единствените, които могат да се заразят с ХИВ!), не само на инфектираните с ХИВ, но и на всички нас – медици и граждани. Вирусът на страха убива човещината и това е най-опасното, защото без нея няма общество.

Най- важният ресурс на едно общество е съпричастността и когато тя липсва, не можем  да очакваме нищо добро. Когато осъзнаем това, вероятно ще успеем да преборим и вируса на страха или поне да направим неговия товар неоткриваем. Тогава и Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/ СПИН ще бъде по-успешна, защото хората от рисковите групи няма да се колебаят да се тестват за ХИВ и да търсят лечение при положителен резултат.  

Автор: Габриела Стефанова

Общо
ХИВ ВИРУСЪТ СРЕЩУ ВИРУСА СТРАХ
Заглавие
ХИВ ВИРУСЪТ СРЕЩУ ВИРУСА СТРАХ
Описание
Вирусът на страха се оказва по-опасен от ХИВ вируса, защото за него хапче още не е измислено, докато за ХИВ вече има терапия, която позволява на заразения да достигне до неоткриваем вирусен товар в кръвта.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker