МедицинатаНовини

2 дена след смяна на става Пламен Нунев тръгва без патерици

Чудото е дело на екипа на д-р Иванов от пловдивската „Пълмед”

Само 2 дена след тежка 5-часова операция за смяна на става депутатът Пламен Нунев става на крака и тръгва …без патерици.
Пламен Нунев с екипа, изправил го на крака.

Само 2 дена след тежка 5-часова операция за смяна на става, депутатът Пламен Нунев става на крака и тръгва …без патерици. Чудото се случва през май миналата година в пловдивската болница „Пълмед”. Когато разказва тази история днес на познати и приятели, особено лекари, те не могат да повярват. Той обаче удостоверява разказа си с клипче, запечатало първите му стъпки в клиниката.
Видеозаписът показва как се движи Нунев едва два дена, след като са му сменили тазобедрена става на единия крак. Пред „Здраве да е” русенският народен представител споделя, че не само той, но дори собственикът на болницата д-р Михаил Тиков бил изненадан от изключително бързия резултат, макар да вярвал безусловно на д-р Николай Иванов, началник на отделението, специализирано в подмяна на стави.
Тайната, както обяснява пациентът, е в златните ръце на екипа и в уникалната методика за възстановяване, която използва д-р Иванов. Разрез само около 10 сантиметра напомня за сложната операция, при положение че обикновено става дума за много по-големи рани. Освен това нямал никаква следоперативна болка. „Да, отчитам обезболяващите в първите часове след интервенцията, но след това само ме дърпаше. Неприятно усещане, но не и болка, която да ми попречи стриктно да изпълнявам предписанията на рехабилитатора”, разказва Пламен Нунев.
Най-впечатляващо е първото раздвижване, когато оперираният е поканен да стане. Той очаква да му дадат патерици, а се оказва, че трябва да се изправи и да направи първите си крачки без никакви помощни средства. Нунев буквално е шокиран, а д-р Иванов е категоричен: „Тук няма хора с патерици!”
Това наистина е така, уверява ни депутатът и подчертава, че в това отделение на „Пълмед” грижите и отношението на персонала са еднакви към всички пациенти. Той видял с очите си как над 80-годишна жена също като него станала и тръгнала без патерици. Същото се отнасяло и за останалите оперирани.

Пламев Нунев
Пламен Нунев, няколко месеца след операцията, на разходка с внуците си Пламен и Никол.

За разлика от много други болници, тук не само поставят изкуствени стави на пациентите, но и на място ги рехабилитират, нещо изключително важно, за да може болният да се възстанови бързо и качествено, разказва още Нунев. Физиотерапия и гимнастика, която изпълнявал без да клинчи, му помогнали на 11 юни 2015-а, двадесетина дена след операцията, да се разхожда по кея на родния си град и да разглежда пясъчните фигури, изваяни там по това време. Най-голямото му постижение обаче е през септември на градския стадион. Тогава прави една обиколка.
Откакто се е върнал в Русе, Пламен Нунев не е спирал рехабилитацията. За да поддържа добра кондиция, винаги когато има възможност, прави водна гимнастика. Разказва за нея с ентусиазъм: „Водната среда не натоварва ставите и упражнения, които на сухо са трудни или невъзможни за изпълнение, в басейна се правят лесно. Затова съм ентусиазиран”, споделя той.
Сега му предстои да си смени ставата и на другия крак и той няма никакви колебания къде ще направи това. Нунев разказва, че бил насочен към ортопеда д-р Иванов в „Пълмед” от столични специалисти, защото той прилагал уникален за страната ни метод, щадящ пациента. Освен това в пловдивското отделение хигиената била перфектна, нещо много важно при подобни операции, а вниманието към пациентите уникално. След своите лични преживявания, Нунев горещо препоръчва пловдивския хирург-ортопед и неговия изключителен екип. Не скрива и своята заслуга – дисциплинирано да спазва всички медицински препоръки, дори когато изпитва дискомфорт.
Пламен Нунев, който преди години е бил активен спортист, споделя, че ставните си проблеми дължи според лекарите на неправилен възстановителен режим след тренировки. След като смени и другата си става с титаниева, той се надява, че отново ще може да кара ски и да се любува на планината, която много обича. Има пълно доверие на д-р Иванов и екипа му, а и поличбата е добра – от новогодишната баница късметът, който му се паднал, бил „здраве”.

Общо
2 дена след смяна на става Пламен Нунев тръгва без патерици
Заглавие
2 дена след смяна на става Пламен Нунев тръгва без патерици
Описание
Чудото е дело на екипа на д-р Иванов от пловдивската „Пълмед”
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker