Новини

6 начина да сте щастливи още днес

Изпратете мълчаливо благословение: „Желая ви добро“ към хората, които срещате

Човек може да се чувства по-щастлив с всеки изминал ден - това се твърди в новият „Наръчник за щастие“ на д-р Амит Суд, който посветил кариерата си да научи хората как да живеят с по-малко стрес и повече радост.
Човек може да се чувства по-щастлив с всеки изминал ден – това се твърди в новият „Наръчник за щастие“ на д-р Амит Суд, който посветил кариерата си да научи хората как да живеят с по-малко стрес и повече радост.

Човек може да се чувства по-щастлив с всеки изминал ден – това се твърди в новият „Наръчник за щастие“ на д-р Амит Суд, който посветил кариерата си да научи хората как да живеят с по-малко стрес и повече радост. Неговото заключение е: „Щастието е навик, който може да се изгради с течение на времето.“ Ето и шестте начина, с които да започнете от днес, както е описано в книгата на д-р Суд:
Мислете с любов за другите – често, когато се запознаваме с нови хора, ние несъзнателно попадаме в едни рамки. Фокусираме се върху физическите данни (с какво е облечен човек, колко привлекателен е) и оценяваме преди всичко възможните заплахи (тя се облича по-добре от мен, тя е по-красива от мен). „Но всеки път, когато направите това, вие сами разрушавате жизнената енергия.“- пише д-р Суд. Вместо това, си спомнете, че този човек неизбежно се опитва да се справи с уникалните предизвикателства на живота си, каквито и да са те, затова изпратете към човека едно мълчаливо благословение: „Желая ви добро“.
Щастието започва с доброта, обяснява той, защото, когато се отнасяме към другите щедро, ние естествено се чувстваме по-добре със себе си.
Приемете преходността. Д-р Суд е имал няколко терминални пациенти, които са били най-щастливи в последните шест месеца от живота си: „Всеки ден се превръща в ново предизвикателство“, пише той. Истината е, че всички ние имаме ограничен период от време (средно по 28 740 дни, за да бъдем точни), и до 2115 година, почти всеки жив сега няма да съществува. Но това не трябва да бъде потискаща мисъл: „Когато човек осъзнае, че е преходен пътник на тази планета, може да поеме по живописен път“, казва д-р Суд. Авторът на „Наръчник за щастие“ е убеден, че на човек ще му бъде по-лесно да живее в настоящето и да преценява красотата на живота и ще се чувства много по-щастлив в този процес.
Когато се тревожите за нещо, задайте си въпроса: „Това ще има ли значение след пет години? Груб имейл, глоба за неправилно паркиране, загуба на инвестиция?“- съветтва д-р Суд. Всеки от тези проблеми би съсипал деня му, когато е бил по-млад, признава той в книгата си. „Но сега се опитвам, когато е възможно, да избера различен отговор. Отдалечавам се от проблема“, пише още авторът. Ако неприятното събитие или ситуация няма да имат значение след пет години, той не позволява да имат значение и в момента.
Нови рамки на негативните мисли. Докато бързате да изпълнявате различните задачи от винаги растящия списък със задачи, сигурно ви минават мисли като „Мразя да съм толкова зает“. Но трикът според д-р Суд е да спрете неприятните мисли и да се опитате да намерите златната среда в работното натоварване. Например, може да кажете, че сте благодарен, че можете да помогнете на толкова много хора. Или, аз съм благодарен на моите клиенти, които имат доверие в мен. Или, аз съм благодарен, че мога да работя от уюта на дома ми. „С практиката се променя и твоя поглед към живота“, пише докторът. „Вие ставате автоматично благодарен за малките и по-големите подаръци, които животът предлага.“
Намерете положителното в нещата, които са се объркали. Д-р Суд цитира Матю Хенри, учен от 18-ти век, като човек, който разбира добре какво означава това. След като е бил ограбен, Хенри написал това в дневника си: „Нека бъдем благодарни, първо, защото никога преди това не съм бил ограбван; второ, защото въпреки че той взе чантата ми, той не взе моя живот; трето, защото въпреки че той взе всичко, което притежавах, което не беше много; и четвърто, защото аз бях този, който е бил ограбен, а не този, който ограбва. „Независимо дали сте били ограбен или ранен, подминат или уволнени, признанието, че нещата са можели да бъдат по-лоши, помага за запазването на енергията (и здравия разум), така че е по-добре човек да се съсредоточи върху определянето на проблема, е мнението на автора.
Практикувайте упражнения за освобождаване на емоциите. Стари болки и ядове са склонни да се натрупват в съзнанието ни, но не трябва да позволяваме това. Подобно на щастието, прошката също е избор, напомня д-р Суд, но не е лесна. Освобождаването от гнева понякога може да отнеме много време и усилия, поради което той предлага да се използват упражнения за освобождаване на емоциите – следващият път, когато сте на плажа, напишете оплакванията, които имате в пясъка в близост до брега. Тогава се върнете назад и да гледайте как вълните мият думите далеч. Повтаряйте си тази гледка колкото е необходимо.

Използван източник: Health.com

Общо
6 начина да сте щастливи още днес
Заглавие
6 начина да сте щастливи още днес
Описание
Изпратете мълчаливо благословение: „Желая ви добро“ към хората, които срещате
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker