Новини

Тестването със спирометър показва добре ли дишаме

В Световния ден на спирометрията десетки русенци провериха дробовете си

Тестването със спирометър показва добре ли дишаме
Тестването със спирометър показва добре ли дишаме

Тенденция към увеличаване на смъртността от хронични белодробни заболявания отчитат белодробни специалисти. В Световния ден на спирометрията те отново напомнят за тревожната тенденция у нас и в глобален мащаб, като заострят вниманието на обществеността върху заболяванията на белия дроб и неговата профилактика.
На изнесени пунктове с апаратура – спирометър, както бе и в Русе, всеки можеше да провери функционалните показатели на дишането си. Екипи медицински работници от белодробната болница бяха оформиха свои пунктове във фоайето на Русенския университет и пред Пленарна зала на Общината. Целите на кампанията, организирана за поредна година от Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания в града, са няколко: да се обърне внимание на болестите на белия дроб, провокирани най-вече от тютюнопушенето и замърсения въздух, да се проверят индивидуалните данни за дишането , да се отхвърлят или потвърдят евентуални проблеми, свързани с него. Специалистите пулмолози разчитат още и на това по време на масови спирометрии, да бъдат открити хора с отклонения от нормите и да бъдат насочени към диагностициране на състоянието им. Тестването на белите дробове, каквото е спирометрията, проверява доколко добре можем да дишаме и помага за диагностицирането на различни белодробни заболявания. Самият тест е безболезнен, отнема по-малко от 10 минути, но изисква дълбоко поемане на въздух и силно издишване. Диша се в устройство, наречено спирометър, което измерва количеството въздух в белите дробове. Количеството издишан въздух през уреда, се нарича форсиран витален капацитет, съкратено ФВК. Ако данните от него са над 77 единици, се счита, че няма проблеми с дишането. Друг важен резултат, освен ФВК, е количеството въздух, което се издухва през първата секунда от теста. Отбелязва се със съкращението ФЕО1. Ако човек издишва по-голямата част от въздуха през първата секунда, означава че дробовете му са здрави.

Ако човек издишва по-голямата част от въздуха през първата секунда, означава че дробовете му са здрави.
Ако човек издишва по-голямата част от въздуха през първата секунда, означава че дробовете му са здрави.

Всеки ли трябва да си направи тест за белите дробове и има ли хора, които на всяка цена трябва да се възползват от спирометъра? Изследването е необходимо най-вече на хора, които имат кашлица, не им достига въздух при бързо вървене, вече са имали белодробно заболяване и са се лекували, пушат цигари или са на възраст над 40 години.
В България, а и в световен мащаб, белодробните лекари констатират ръст на хроничните белодробни заболявания, които са на трето място по смъртност. Става въпрос най-вече за смъртността от хронична обструктивна белодробна болест, известна с абревиатурата ХОББ, която засяга предимно хората над 40-годишна възраст. Данните показват още, че 90% от всички смъртни случаи вследствие на ХОББ, са причинени от тютюнопушене. 90 на сто от смъртните случаи от рак на белите дробове при мъжете се дължат на цигарите и близо 80% от случаите на рак на белите дробове при жените също са в резултат на тютюнопушене. Цигарите увреждат не само белите дробове, но и много други жизненоважни части от тялото. Тютюнопушенето ускорява стареенето на клетките, намалява репродуктивната дейност, причинява импотентност и т.н.
За белодробните лекари кампанията за профилактика и информираност на белодробното здраве не свършва със Световния ден на спирометрията, а продължава със седмици на отворените врати за проверка на риска от белодробни заболявания. Тези седмици отдавна са станали традиционни и се организират четири пъти годишно в поликлиниката към Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков“. Обобщените резултати от изследванията помагат за откриването на нови случаи на ХОББ, туберкулоза и на други белодробни заболявания.

Снимки и текст: Валентина Караджова

Общо
Тестването със спирометър показва добре ли дишаме
Заглавие
Тестването със спирометър показва добре ли дишаме
Описание
На изнесени пунктове с апаратура - спирометър, както бе и в Русе, всеки можеше да провери функционалните показатели на дишането си.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker