Новини

Астма: недостиг на въздух

Сериозната атака може да изисква незабавна спешна медицинска помощ

Кашлица. Хрипове. Стегнатост в областта на гърдите. Задух. Това са често срещани симптоми на  състоянието, което ограничава въздуха, наречено астма. Когато бронхиалните тръби се възпалят, дихателните пътища   се стягат и могат да се напълнят със слуз. Хората изпитват различни симптоми по различно време и могат да преминат през дълъг период без „атаки“.  Някои хора имат астма само по време на упражнения, други само когато имат настинка и трети, когато им се обострят алергиите. Това, което може да я отключи  са прахови акари, цигарен дим, плесени, цветен прашец, пърхот  от животни и прашец. Астмата е често срещана при хора, които имат ниски нива на витамини С, Е и омега 3 мастни киселини. Изключителните емоционални състояния също могат да доведат до астма.  

Пристъпите на астма варират по тежест. По време на лека атака, дихателните пътища ще се отворят  и ще се нормализират в рамките на няколко минути или до час.  Сериозната атака може да изисква незабавна спешна медицинска помощ. Пристъпът става особено опасен, когато устните започнат да посиняват  и речта е трудна. Предотвратяването на астматична атака е  ключово, тъй като човек започва да научава предупредителните знаци на тялото си.  Ранните предупредителни знаци включват чувство на задух, често задъхване, кашлица (обикновено през нощта), промени в настроението, чувство на умора, различно от нормалното, симптоми на алергия като хрема или кихане или когато на пикомера се отчита занижена функция на белия дроб ( по – малко от 50%).

Астмата засяга до 12% от децата, което я прави водещо хронично заболяване  при младите хора. Изглежда този брой нараства ( причините обаче са неизвестни).

Какво причинява астмата не е известно на лекарите. Точният лек за нея също не е открит. Разкриването на това, което причинява атака, може да бъде  учебен процес за някого. Въпреки това, астмата не бива да възпира никого от физическа активност. Упражнявайте се на закрито, ако качеството на въздуха е лошо.  Винаги носете инхалатора си. Не позволявайте на емоциите ви да надделяват. Безконтролният плач може да затрудни дишането.  Не забравяйте да спрете това, което вършите, ако почувствате необичаен задух (не само от увеличаване на сърдечната ви честота). Посъветвайте се с вашия лекар да ви помогне да откриете какво предизвиква запушването на дихателните ви пътища.  Когато става въпрос за вашето здраве, вдишайте положителното и издишайте негативното. Не позволявайте на каквото и да било препятствие да попречи на вашия напредък.  

Общо
Астма: недостиг на въздух
Заглавие
Астма: недостиг на въздух
Описание
Сериозната атака може да изисква незабавна спешна медицинска помощ.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker