Новини

Баба Марта бързала, мартеници вързала…

Баба Марта е на линия, похвалиха се от "Общински пазари"
Баба Марта е на линия, похвалиха се от „Общински пазари“

Баба Марта вече е пристигнала в Русе и очаква малки и големи да ги ориса за здраве на пазар „Олимп”. На тарабите на „Общински пазари” в целия град може да откриете своята мартеница – произведена лично и носеща чистата българска традиция и енергията на будния български дух, сподели управителят на русенските пазари Кунчо Кунчев. За най-нетърпеливите да се сдобият с бели и червени кончета преди празника, той напомня, че баба Марта тази година закичва с предвестниците на пролетта на пазар „Олимп”.
С мартеници се закичваме на 1 март за здраве. Традиционните са изработени от вълнена или памучна прежда в два основни цвята ¬- бяла и червена. Цветовете имат строго определен смисъл: червено – кръв, живот; бяло – чистота, щастие. Традицията е на първия ден от март най-старата жена в семейството да връзва на ръцете на децата пресукан бял и червен конец за здраве и против уроки. Затова с мартеница се украсяват сватбените китки и сватбеното знаме; с мартеница се кичи котлето, в което се дои първото мляко на Гергьовден; с мартеница се завързват събраните на Еньовден билки.
Те се носят до появата на първото цъфнало дърво или на първата прелетна птица, тоест до настъпването на пролетта. След това се поставят на дърво или под камък. В последния случай по тях може се гадае. Ако след един месец под камъка има мравки, годината ще е плодородна и удачна. Друг обичай е мартениците, носени до първа пролет или докато се види щъркел, да се завържат след това на клончета от цъфнало дърво или храст. Така на много места в България традиционно се виждат окичени с мартеници дървета и храсти. В някои краища на България с мартеници се окичват и домашните животни и плодните дръвчета. Понякога мартеницата се пуска в най-близката река „че да върви, както тече реката“. Традицията гласи още, че щастие и късмет носи онази мартеница, която ти е подарена. Затова всички окичват на роднините и приятелите си мартеници и досега. В Шоплука и Мелнишко вместо бял конец в мартеницата се вплита син конец (против уроки), а в Родопите се слагат още няколко цвята.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker