Деца и родителиНовини

Йън Уотсън: Бебетата знаят как да са щастливи, без да са постигнали нищо

Тревожните облаци, които закриват синьото небе, се оформят само в нашите глави, твърди известният мотиватор Йън Уотсън

Щастливи хора са тези, които не забравят, че и зад облаците небето е синьо
Щастливи хора са тези, които не забравят, че и зад облаците небето е синьо

„Щастието е смисълът на живота. Но откъде идва то и какво ни прави наистина щастливи, ето това е истинският въпрос”. С тези думи Далай Лама се обърнал към сервитьорка, която била много любопитна да му зададе въпрос за смисъла на живота си.

Историята бе припомнена от фасилитатора Йън Уотсън, който  гостува в България всяка година и провежда своите семинари в София. Специално за читателите на „Здраве да е” разкриваме част от размислите на известния мотиватор, преобърнал живота на много хора по света.

„Вярваме, че успехът означава щастие, всички ни учат на това. Но вярно ли е? Можем да се наслаждаваме на пари, кариера, връзка, но има два проблема. Първият е, че в търсене на щастието, обикновено си докарваме други проблеми. Ако не внимаваме можем да се изгубим в това, което търсим. Ставаме тревожни, стресирани и в днешно време това се приема за нормално. Да не спим нощем, да имаме високо кръвно… Когато хората имат проблем със здравето, изведнъж си променят настроението и нагласата и разбират, че това е вътре в нас.

Има още един проблем – бебетата. Те знаят как да са щастливи, без да са постигнали нищо. Нямат пари, хубава кола, но през повечето време, знаят как да са щастливи. Истината е, че ако се нуждаехме от предмети, нямаше да сме толкова щастливи. Може би бебето знае нещо, което ние не. То е щастливо без причина, а мозъкът му е като синьото небе. Бебетата просто са щастливи, че са живи. Всичко друго е бонус. Ако някой им даде нещо за ядене, ще са още по-щастливи”.

Дори зад най-буреносните облаци, небето пак е синьо
Дори зад най-буреносните облаци, небето пак е синьо

Когато смехът в залата стихва, Йън Уотсън прекъсва за кратко лекцията си, за да разкаже лична история. Дъщеря му Алисия е на 11 години, когато наблюдава малкото си братче, което е само на 3 годинки. „Той вече знае как да си пусне сам диска и когато чуе музика, започва да танцува. Той е късметлия, защото не се е научил да се срамува като нея, не му пука. Мислите на малките дечица и бебетата са като прелитащи облачета – смеят се плачат, пак се смеят. Не променят това, което е в тях. Стават обаче малко по-големи и започват да разбират как се случват нещата. Ние ги учим. Те искат да се забавляват, но ние – не, трябва да учиш, да работиш да успееш,  за да си щастлив. Защото ние самите вярваме в това. Когато го осъзнаят, започват да се тревожат.

Йън Уотсън, снимка: АкваСорс
Йън Уотсън, снимка: АкваСорс

В един момент загубваме синьото небе, то е в облаци. Не се чувстваме като бебета. Опитваме се да си върнем щастието, да подобрим здравето си и да постигнем нещо с идеята, че някъде там в далечното бъдеще ще намерим щастието. Това е тайната на бебетата, че не мислят за бъдещето, а живеят в настоящия момент. Тревожните облаци, стресът се оформят само в нашите глави. Светът ни изглежда като място, където животът е труден. Изглежда ни, че хората искат прекалено много неща от нас, че трябва да променим този свят, за да се чувстваме добре. Сменяме си работата, партньора, религията или се местим в друга страна, но ако същото мислене пренесем в новата ситуация, ще пренесем и същото чувство.

Не можем да избягаме от чувствата, те са две страни на една и съща монета. Много хора живеят по този начин. Но когато облаците са буреносни, небето изчезнало ли е? Изглежда, че го няма, но просто се е закрило от нещо друго. Ние сме забравили, че го има. А какви са тези буреносни облаци – това са нашите мисли! Такъв човек чувства живота като товар и това няма отрицателно въздействие върху здравето. Синьото небе е там. Не е изчезнало. Най-лошото, което може да се случи, е, че сме забравили. А моята работа е да ви го напомням.

Всяко човешко същество, без значение през какво е минал, дали е тревожен или тъжен, това е било едно облаче, което е преминало. Красотата е, когато си спомним какво имате вътре в себе си, ще е много лесно да успеете.  Не е трудно, трябва да е забавление. Вие можете да се забавлявате и тогава всичко с вас ще е наред и ще имате всичко, от което се нуждаете.

Ще бъдете щастливи като използвате това и ще си спомните защо сте били щастливи като бебета. Това е играта”.

Очаквайте скоро – още вдъхновяващи моменти от Йън Уотсън

Мария Иванова

 

Общо
Йън Уотсън: Бебетата знаят как да са щастливи, без да са постигнали нищо
Заглавие
Йън Уотсън: Бебетата знаят как да са щастливи, без да са постигнали нищо
Описание
Ще бъдете щастливи, когато си спомните защо сте били щастливи като бебета. Това е играта.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker