МедицинатаНовини

Белгийски учени с нова техника отглеждат кости

Стволови клетки от мастна тъкан се превръщат в костна тъкан

Белгийски учени с нова техника отглеждат кости.
Белгийски учени с нова техника отглеждат кости.

Чрез стволови клетки от мастна тъкан белгийски учени от Центъра за тъканна и клетъчна терапия в St. Luc Hospital са успели да възстановят дефект с голям размер в тибията / големия пищял/ на пациент. Това съобщават от списание „Медицината Днес”.
Учените са взели парче мастна тъкан от пациента и от нея са изолирали стволови клетки, а от тях в лабораторни условия се е развила костна тъкан. Мастната тъкан съдържа 500 пъти повече стволови клетки, а освен това изолирането й е по-малко болезнено от костната биопсия.
Новият метод, наречен Creost, може да намери приложение в ортопедичната хирургия при резекция на костна тъкан поради травми или тумори, в лицево-челюстната хирургия, при остеонекроза и при спондилартроза.
Макар на външен вид новобразуваната тъкан да прилича повече на пластелин, отколкото на кост, тя може да се оформя така, че да запълни тъканния дефект. Процесът е сходен с начина, по който се пломбират зъби. При този метод вероятността за формиране на костна тъкан е значително по-висок отколкото при други опити със стволови клетки.
Техниката е приложена не само на въпросния пациент, но и още 11 души, от които 8 деца, с фрактури или костни лезиив резултат на туморен процес. Учените са събрали стволови клетки от костен мозък на тазовата кост и след подходяща обработка са използвали получената триизмерна остеогенна структура за корекция на дефекти, които не могат да се възстановят по друг начин.
Един от пациентите- момче на 13 години с фрактура и костен дефект, се е върнало към спорта само 14 месеца след лечението. Според лекарите методът ще може да се прилага при травми още в спешните отделения.
Биофармацевтична фирма в Белгия ще комерсиализира методът Creost, но заедно с това тя планира да създаде банка за костна тъкан от донори, без да разчита само на пациентите.
Според специалистите най-големият проблем при новата техника ще е ограничението при натоварване на съответната кост, както и необподимостта за разрастване на кръвоносни съдове в трансплантираната тъкан.

Общо
Белгийски учени с нова техника отглеждат кости
Заглавие
Белгийски учени с нова техника отглеждат кости
Описание
Учените са взели парче мастна тъкан от пациента и от нея са изолирали стволови клетки.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker