Новини

Пиколо и камериер превръщат вредни емисии в пластмаса

Достатъчно вредни емисии има във всеки по-голям град
Достатъчно вредни емисии има във всеки по-голям град

Двама приятели, американци, заявиха пред света, че искат да изкарат пари от пушека. Те са превърнали мръсотията от въглеродните съединения във въздуха в пластмасови гранули, става ясно от предаването „Зелена светлина на фокус” по БНТ.

Марк Херма и Кентън Кимъл са основателите на „Нюлайт технолъджис” в Калифорния. И двамата са 31-годишни. Приятели са от тийнейджърска възраст. Сега вече са предприемачи, които реализират мечтата си – да създадат технология, която превръща замърсяването от вредни емисии в пластмаса. Херма си спомня, че всичко започнало от една статия в „Лос Анджелис таймс”.

“Идеята ни дойде през 2003 година от статия във вестника, посветена на въглеродните емисии от една ферма. Единственото, което се предлагаше, беше емисиите да бъдат обложени с такса или да бъдат уловени и складирани под земята. Тогава си зададохме въпроса: не може ли този въглерод да се използва за направата на материали – материали, които така и така се правят от петрол? Започнахме да проучваме процесите за улавяне на въглерода и влагането му в състава на използваеми предмети”, разказа Марк Херма.

Двамата предприемачи реализират мечтата си – да създадат технология, която превръща замърсяването в пластмаса
Двамата предприемачи реализират мечтата си – да създадат технология, която превръща замърсяването в пластмаса

След повече от 10 години труд компанията им е патентовала продукт, наречен „ЕърКарбон”. Той е получен чрез технология, която извлича въглероден диоксид и метан от замърсения въздух и ги превръща в пластмаса. Херма смята, че процесът има потенциала да внесе революционна промяна в мисленето ни за пластмасата и всекидневната й употреба.

“Вие наистина не се замисляте, че когато използвате пластмасова вилица или държите пластмасова бутилка, в ръката ви всъщност има втвърдена форма на изкопаемо гориво. Повечето хора не го възприемат така. А хубавото при нашия материал е, че може да бъде сведен до концепцията за въглеродни съединения, които се носят във въздуха и които вдишваме всеки ден. Не е ли по-добре да държите в ръка вилица от пластмаса, отколкото да дишате въглерода, от който е направена”, запита Херма.

Технологията, разработена от Херма и Кимъл, извлича парниковите газове от въздуха и ги подлага на обработка в реактор за полимеризиране, като пренарежда молекулярната структура на получената течна форма. Резултатът е във вид на гранули от качествена, въглеродно неутрална термопластмаса с напълно конкурентна пазарна цена. Компанията на двамата приятели вече произвежда различни продукти от този материал, включително пластмасови столове, опаковки и панели за мобилни телефони.

Новата визия за опазването на околната среда е разработвана повече от 10 години
Новата визия за опазването на околната среда е разработвана повече от 10 години

Херма си спомня колко трудно е било създаването на компанията от нищото. Десетте години на опити, грешки и успехи все пак са били заредени от една прекрасна идея – нова визия за опазването на околната среда.

“Преди десет години и половина ние знаехме, че ако се справим, резултатът ще е пазарен процес, свързан с улавянето на вредни емисии. Това означава, че няма да се налага да казвате на някого да намали въглеродните емисии от производството, няма да се налага и таксуване на вредните емисии. Казвате само: ако произвеждаш вредни емисии, те вече се превръщат в източник на доходи и от гледна точка на пластмасовите продукти могат да се спестят пари, като се използва продукт, направен от уловения във въздуха въглерод”, коментира Марк Херма.

Въпреки успехите си до момента Херма и Кимъл смятат, че са още в началото. Двамата се надяват мечтата им да намери реализация в глобален мащаб. Прилагането на разработения от тях процес навсякъде по света наистина е заявка за осезаемо и дългосрочно намаляване на вредните емисии. Само че хората имат нужда от конкретно препитание, от модели за печалба тук, сега и веднага и то не в толкова планетарни и дългосрочни измерения.

Е, двамата упорити калифорнийци имат и такъв, напълно работещ и съвременен пазарен пример. Тук е време да разкрием една от двете малки тайни в миналото им. Двамата са свързали добива на пластмаса от въздуха с нова гама мебели на компания, която пък е финансирала проучванията им през последните осем години. Сега е ред на мебелната компания да печели от вложените в изследването средства.

Скоро в Съединените щати, а кой знае, може би и на други места по света, ще се появят мебели от “въглеродно отрицателна” пластмаса. Това означава, че извлечените от въздуха вредни емисии ще бъдат повече от отделените при производството й. За да постигнат този баланс двамата прагматични мечтатели, с които ви запознахме, наистина са стартирали от нулата. Единият е работил като пиколо, а другият – като камериер. И то по 14 и дори 16 часа на ден. Заделяли пари за наем на лаборатория, в която да изпробват идеите си. Не се оплаквали и не се отчайвали, когато чували добре познатото експертно мнение: няма да стане, защото е твърде странно. Е, сега вече двамата калифорнийци могат да кажат: тъкмо защото е доста странно, ще се получи – там, където стандартните идеи само буксуват.

Автор: Милен Атанасов

 

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker