Новини

Белодробната болница е готова да се бори с вирусния ураган COVID-19

Белодробната болница има готовност да обслужва пациенти със симптоматика за корона вирус, както и да лекува доказани случаи на COVID- 19.

Фирми и организации й дариха предпазни облекла, апаратура и тестове

От средата на месец март медиците от Русенската белодробна болница работят,  облечени с предпазни облекла. В кабинетите на белодробната поликлиника, в двете отделения на стационара, в клиничната лаборатория и рентгеновия сектор, навсякъде се виждат хора в бяло. Обстановката е различна заради реалната заплаха от COVID-19, а пациентите вече свикват с нея.

Белодробната болница има готовност да обслужва пациенти със симптоматика за корона вирус, както  и да лекува доказани случаи на COVID- 19. Засега обаче тества и консултира съмнителни пациенти  и добрата новина е, че все още няма пациенти с пневмония, заради корона вирус. Обособеният сектор за болни с COVID-19 е в пулмологичното отделение на белодробната болница. Секторът е с отделен вход и включва четири стаи с общо дванадесет легла.

За сайта „Здраве да е“ управителят на Белодробната болница д-р Светослав Дачев уточни, че стационарът и поликлиниката към него разполагат с близо 150 бързи теста за откриване на антитела у хора, прекарали вирусната инфекция.  Бързите тестове са закупени с финансова помощ от фирмите Фогелбуш, Йорг  2915, както и Пламен Нунев, Андриан Райков, Бедрос Пехливанян, Румен и Мартин Василеви, Валентина Личева, Стефан Димитров Батанов, Явор Маринов, Николай Александров Николов, Сем. Енчеви, Валентин Йорданов Дочев, Христо Христов, Станимир Станчев, Румен Николов, Ротари клуб, Киези-България, Общинското и областно ръководство на  Русе.

Предпазните костюми на стойност 10 000 лв., които лекари, медицински сестри и лаборанти носят, са закупени от Пламен Бобоков и ръководството на Приста Ойл. Стотиците  предпазни маски пък са предоставени безвъзмездно от русенската шивашка индустрия в лицето на  Румен и Миглена Кожухарови, Христина и Пламен Петрови, семейство Синабови, от Гимназията по текстил, от фирмите „Санабакс“ и Сафик-Аукан, както и от граждани  Георги Дърмонжиев и  Георги Димитров.

Благодарение на Румен Николов и  фирма INOXIS е набавена медицинска апаратура за неинвазивна вентилация, а с помощта на Ротари, Лайънс, Зонта клубове Русе е осигурена и преносима бронхоскопска апаратура. Управителят на Специализираната белодробна болница д-р Светослав Дачев е благодарен на всички фирми, организации и лица, направили парични или материални дарения в тази изключително тежка  ситуация, предизвикана от пандемията COVID-19. Този 7 април безспорно е най-необичайният празничен ден в историята на здравеопазването у нас. Вместо да се поздравяваме,  всички ние сме в напрегнато очакване за поредния пациент със симптоматика на носителство на COVID-19, каза по повод Деня на здравните работници д-р Дачев. Той е убеден, че въпреки напрежението и умората, екипите му ще  могат да преодолеят поредното предизвикателство към здравната система и към здравето на всички. Д-р Дачев отправи апел и към русенци – да са дисциплинирани през наближаващите светли празници, Цветница и Възкресение Христово, за да преодолеем всички заедно този вирусен ураган.

Валя Караджова

Общо
Белодробната болница е готова да се бори с вирусния ураган COVID-19
Заглавие
Белодробната болница е готова да се бори с вирусния ураган COVID-19
Описание
Белодробната болница е готова да се бори с вирусния ураган COVID-19
Автор
Публикувано от
Здраве да е!
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker