Новини

Телесните мазнини по-опасни от теглото

Хората с наднормено тегло и умерено затлъстелите със сърдечни заболявания или други хронични болести надживяват по-слабите със същите заболявания

Телесни мазнини.
Хората, които имат повече телесни мазнини, независимо от тяхното тегло, са с по-висок риск от ранна смъртност, отколкото хората, които имат по-малко мазнини, сочи ново проучване.

Хората, които имат повече телесни мазнини, независимо от тяхното тегло, са с по-висок риск от ранна смъртност, отколкото хората, които имат по-малко мазнини, сочи ново проучване.
В контраст, високият индекс на телесна маса (ИТМ) – съотношението между теглото във връзка с височината, често се използва, за да се прецени затлъстяването – не е свързано с ранната смърт в проучването. Изследователите споделят, че констатациите подкрепят идеята, че индексът на телесна маса е доста сурова мярка, която може да не отразява телесният състав на човек, или да бъде добър индикатор за здраве.
Хората с много мускулна маса, например, може да имат висок индекс на телесна маса и, технически, попадат в категорията „наднормено тегло“, обяснява изследователят д-р Уилям Лесли. Връзката между размера на тялото и здравето се оказва по-нюансирана, отколкото си мислим, споделя Лесли, професор по медицина и радиология в Университета на Манитоба, в Уинипег, Канада. „Важно е да се съобразяваме с типа на тялото си, а не толкова с теглото си,“ казва Лесли.
Откритията, публикувани на 8-ми март в онлайн журнала „Вътрешна медицина“, могат да предложат едно обяснение за така наречения „парадокс на затлъстяването.“ В редица изследвания учените са забелязали, че хората с наднормено тегло и умерено затлъстелите със сърдечни заболявания или други хронични болести са склонни да надживяват по-слабите със същите заболявания. Тези проучвания обаче са разчитали на индекса на телесна маса, обяснява д-р Лесли. Възможно е по-високият индекс на телесна маса да отразява по-голяма мускулна маса и добро здравословно състояние, или по-малко загуба на тегло от хронично заболяване, за разлика от някои защитни ефекти на мазнините в тялото, добавя той.
За тяхното проучване, екипът на Лесли прегледал данните на повече от 54,000 пациенти, повечето от които на възраст 60 години, който са преминали двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия за измерване на костната плътност. Тези костни сканирания, позволяват да се направи оценка на процента телесни мазнини на едно лице. Оказало се, че мъжете и жените с най-голям процент мазнини в тялото е по-вероятно да умрат през следващите четири до седем години, показвало проучването.
Мъжете в топ 20 имали най-малко с 36 % мазнини в тялото. А тези, с най-висока телесна мазнина било до 59 % по-вероятно да умрат по време на периода на проучването, в сравнение с мъжете, чиято телесна мазнина е в диапазона от 28 % до 32%, което е около средното за групата, според проучването.
Разликата била по-малка сред жените. Все пак, тези с най-висок процент на мазнините в тялото, около 39 % мазнина или повече – било с 19% по-вероятно да умрат по време на периода на проучването, в сравнение с жените в диапазона от 30 % до 34% (около средната за групата), установило проучването.
За разлика от тях, хората с ИТМ достатъчно висок, за да ги вкара в групата на „затлъстелите“ не показали повишен риск от ранна смърт. И те всъщност е по-малко вероятно да умрат от мъжете и жените с най-ниските ендекси на телесна маса – по-ниски от 24 или 25, което включва хора с нормално тегло, посочва Лесли. При тези по-възрастни хора, обяснява той, по-нисък ИТМ може да отразява отслабена мускулна маса или слабост.
Изследовател, който не е взел участие в проучването, се съгласява с извода. „Мисля, че тези открития допринасят за изясняване на някои обърквания около парадокса на затлъстяването“, казва Ребека Шенкман, директор на Центъра „Макдонълд“ за превенция на затлъстяването и образованието в Университета „Вилянова“ за медицински сестри, в Пенсилвания.
По-важното е, че тя споделя, че констатациите подчертават границите на ИТМ като индикатор за здравето. „Ние наистина трябва да направим крачка назад и да разгледаме всичко, което се случва в тялото“, споделя още Шенкман. И не е само за телесните мазнини, отбелязва тя. Доброто здравословно състояния също има значение: Изследвания са установили, че хората, които остават здрави чрез упражнения, обикновено се радват на по-дълъг живот в сравнение с тези, които лежат на дивана, дори ако са с наднормено тегло. Шенкман казва, че е възможно да бъдете слаби и извън форма. „Здравословното хранене и редовните упражнения са по-важни, отколкото колко слаби сме“, споделя тя.
„В нашето общество има тази мантра, че слаботата всичко, а да си по-тежък е лошо“, съгласява се с колежката си д-р Лесли. Но здравето е много повече от цифрите на кантара.“ Той, обаче, не предполага, че хората изтичват навън, за да измерят мазнини в тялото си. Измервайки с лента талията си, например, е по-прост начин да изчислите колко мазнини сте натрупали, отбелязва Лесли.
Жените, които имат обиколка на талията над 88.9 см. имат по-висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2, според Националния институт по сърце, бели дробове и кръв. За мъжете, обиколка на талията по-голяма от 101.6 см. показва повишен риск от здравословни проблеми, допълват от Института.

Общо
Телесните мазнини по-опасни от теглото
Заглавие
Телесните мазнини по-опасни от теглото
Описание
Хората с наднормено тегло и умерено затлъстелите със сърдечни заболявания или други хронични болести надживяват по-слабите със същите заболявания.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker