Новини

Ярките цветове творят позитивна енергия

Черното депресира, червеното дава жизненост

Ярките цветове ни даряват с добро настроение
Ярките цветове ни даряват с добро настроение

Най-често през зимата хората са облечени в черно. Загледайте се в минувчите по вашата улица.. Най-много да са в кафяво или тъмносиньо и сиво. Рядко ще мине някой с бяло палто, рядко ще видите хора в жълто, червено, розово… Забравили сме, че природата ни лекува с ярките цветове. Ние ги възприемаме подсъзнателно и те ни влияят. Ако знаем какъв е ефектът им върху нас, можем да ги използваме целенасочено, за да сме здрави и хармонични.

В страни като Германия, Австрия и други западни държави науката за цветовете се прилага доста по-активно отколкото у нас. В Австрия класните стаи на учениците в първите класове са оцветени в портокалово или розово. Оранжевият цвят предизвиква топлина и сигурност, а розовият – обич. Когато учениците преминат в по-горен курс и трябва да се активизира умствената им дейност, класните стаи са в жълто. У нас обаче влиянието на цветовете се подценява. А в Израел дори лекуват така – наскоро ви разказахме за известна клиника,  която прилича на галерия с прочути картини.

Черният цвят – най-предпочитаният през зимата всъщност е полезен само, когато искаме да починем. Ако прекаляваме с него, той депресира. Ако упорстваме с черното, депресията се задълбочава. Дори някои терапевти смятат, че традицията да се носи черно след смъртта на близък, е вредна. Човек и без друго понася болка и страдание, а като носи жалейка още по-трудно може да се върне към нормалния живот и да излезе от депресивното състояние.

Ярките цветове създават позитивна енергия. Такива носят в Индия, въпреки че бедността там е голяма. Основните цветове, които е дадено на хората да виждат с очите, са 7 – червен, оранжев, жълт, зелен, син, тъмносин и виолетов, и бял. Индийският духовен учител Шри Ауробиндо е описал 12 духовни цвята. Седемте видими от нашия орган на зрение цветове отговарят на цветовете на дъгата и на чакрите в тялото.

Червеният цвят е с най-голяма дължина на вълната, с него е обозначена и коренната чакра в основата на гръбначния стълб. Червеното дава жизненост. Ако човек е отпаднал, трябва да се обгради с червени цветя, да носи червени дрехи, да яде червени плодове. Не бива да се прекалява с този цвят обаче, тъй като може да предизвика агресия, а при жените – по-обилно кръвотечение.

Оранжевият цвят е лечебен, творчески, носи топлина и спокойствие. През зимата подсъзнателно предпочитаме да купим портокали, защото те ни напомнят за слънцето. С оранжев цвят е втората чакра, която е под пъпа. Ако прекаляваме с този цвят, започваме да се държим егоистично, поставяме се в центъра на света.

Шарена дъга...
Шарена дъга…

Жълтото е цветът на мъдростта. Има силно тонизиращ ефект върху интелекта, придава активност на ума. Петър Дънов е казал, че на земята рядко може да се срещне истински жълт цвят. Той е в лъчите на слънцето, когато се издига. За да действа добре, жълтото трябва да има блясък. Носи покой. Този цвят действа много добре на стомаха и засилва перисталтиката на червата. Жълта е третата чакра, която е при слънчевия сплит.

Всички сме потопени в зеления цвят. Планетата е зелена. Той се свързва със сърцето, със сърдечната чакра. Зеленото има успокояващ, уравновесяващ и хармонизиращ ефект върху хората. Изключително е полезен за уморени очи. Най-ясният и лечебен зелен цвят виждаме напролет. Изумруденото зелено е лечебно.

Ясно синьото, небесното, усилва вярата и оптимизма. Вярата може да е както в собствените сили и качества, така и в духовното. Този цвят носи безметежност и покой. Той отговаря на гърловата чакра.

 Тъмносиньото заедно с виолетовото, придават на човек решителност и сила на духа. Тези два цвята имат силно очистващ ефект. Виолетово не се препоръчва за хора, които имат склонност към депресия, защото може да я задълбочи. Тъмносиньо-виолетовото обръща човек навътре, към по-дълбоки и по-глобални мисли. Ако се прекали с тези цветове, човек може да стане тираничен. Те отговарят на шестата чакра, която е между веждите, в основата на носа.

Седмата чакра, която е на върха на главата, е бяла и се свързва с диаманта. Бялото, в съчетание с розовото, е оптимизъм, радост и обич.

Розовият цвят внася емоционален прилив на обич – да обичаме и да се оставим да бъдем обичани. Също така лекува емоционални травми, има и пряко въздействие върху сърдечната чакра.

Графитено сивото придава твърдост и задълбоченост на мисълта. Гълъбово сивото, което се нарича още цвят на Нептун, приканва към медитация и ни извисява.

Кафявият цвят се нарича още заземяващ. Ако е сивокафяв упътва към практично мислене, към постоянство и твърдост. Ако е златисто кафяв е свързан с растежа и с плодоносното влияние на слънцето върху Земята.

 

Общо
Ярките цветове творят позитивна енергия
Заглавие
Ярките цветове творят позитивна енергия
Описание
Ярките цветове създават позитивна енергия.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker