Новини

Може ли да се отслабне с мозъчна стимулация?

Електрическата стимулация на мозъка може да контролира храненето и теглото

Проучването на Националните институти по здравеопазване в САШ установява, че стимулирането на префронталния кортекс на мозъка кара хората да ядат по-малко, да приемат по-малко калории и да губят повече тегло.
Проучването на Националните институти по здравеопазване в САШ установява, че стимулирането на префронталния кортекс на мозъка кара хората да ядат по-малко, да приемат по-малко калории и да губят повече тегло.

Ново изследване показва, че електрическа стимулация на мозъка може да се превърне в мощно оръжие срещу затлъстяването.
Проучването на Националните институти по здравеопазване в САЩ установява, че стимулирането на префронталния кортекс на мозъка кара хората да ядат по-малко, да приемат по-малко калории и да губят повече тегло. „Мозъчната стимулация изглежда е полезен инструмент за промяна на активността на главния мозък, което показва важността на умствените процеси в развитието и лечението на затлъстяването“, заявява водещият изследовател Марси Глук. Тя е изследовател в Националния институт на САЩ по диабет, храносмилателни и бъбречни заболявания. Глук споделя, че предишни изследвания са показали, че затлъстелите хора имат по-ниски нива на мозъчна активност в лявото полукълбо на главния мозък след хранене в сравнение със слабите хора. Тази мозъчна област е свързана с поведението и вкуса, казва тя.
„Възможно е прекъсване в тази област при хора, които са с наднормено тегло, което може да накърни регулирането на храненето и избора на храна, така че този регион може да се превърне в потенциална мишена за затлъстяване“, допълва Глук.
Въпреки това, здравен експерт споделя, че според него да се мисли, че мозъчната стимулация може да предотврати затлъстяването е абсурдно. „Намирам за абсурдно, че хората са готови да харчат пари за вредни храни, които ги карат да преяждат, да трупат мазнини и ги разболяват, а след това да харчат повече пари за електрически сътресения на мозъка си, които да им помогнат да се откажат от нездравословната храна“, казва д-р Дейвид Кац, директор на Центъра за превенция към Йейлския университет.
По време на изследването девет случайни доброволци със затлъстяване са били подложени на три сесии на мозъчна стимулация или фалшива стимулация в рамките на девет дни. Веднага след всяка сесия участниците в проучването са имали неограничен достъп до храна и напитки от вендинг машини. Същият експеримент се повторил в продължение на още девет дни. Не били открити значими разлики в отчетените от всяка група странични ефекти. Констатациите могат да доведат до нови възможности за лечение, казва Глук.
За съжаление, няма никакви златни стандартни за мозъчно базирани интервенции за затлъстяването и загубата на тегло, но се надяваме, че резултатите от нашето изследване ще насърчават по-нататъшни проучвания в тази област“, споделя специалистката.
Стимулаторът, използван по време на това изследване, е малко портативно устройство с електроди във формата на гъба. „Ако бъдещите проучвания покажат обещаващи резултати, тази техника може да се използва извън медицинска среда“, допълва Глук. „Точно както светлата кутия стана домашна интервенция за лечение на сезонно афективно разстройство, това устройство може да се използва у дома за лечение на разстройства, свързани с теглото.“
Изводите са представени на 4 ноември 2015 г. в Лос Анджелис по време на Седмицата на борбата срещу затлъстяването на форум, организиран от Американската асоциация за метаболична и бириатрична хирургия.
Според д-р Катц идеята, че електрическата стимулация на мозъчните региони може да повлияе на приема на храна е интересна, но не е изненадваща. „Всички решения и възприятия са продукт на ума, вкл. и решенията за избора ни на храна“, споделя той. Затова неговият съвет към тези, които искат да отслабнат е да променят начина си на мислене.

Общо
Може ли да се отслабне с мозъчна стимулация?
Заглавие
Може ли да се отслабне с мозъчна стимулация?
Описание
Електрическата стимулация на мозъка може да контролира храненето и теглото.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker