НовиниХранене и спорт

Целулитът – причинен от мускулна атрофия

Упражненията са най-ефикасни, ако искаме да се избавим от портокаловата кожа

Целулитът не е проблем на теглото ни, а на кожата.
Целулитът не е проблем на теглото ни, а на кожата.

Целулитът от край време е голям враг на всички жени. Той е проблем както за по-пълните дами, така и за най-слабите и фини манекенки. В желанието си да се избавим от портокаловата кожа завинаги, ние, жените, се втурваме да използваме какви ли не продукти, завладени от различни маркетингови капани. Кремове, лосиони, емулсии, СПА процедури, масажи и какви ли още не продукти са създадени и продължават да се създават, но нямат голям ефект. Това твърдят и водещи имена в медицината като Хауърд Мурад например, който е известен дерматолог в Холивуд и автор на „Решение за целулита“.
Специалистът успява да разбие всички теории, свързани с диети и режими за намаляване на портокаловата кожа с една истина, която е известна на лекарите много отдавна:  че  целулитът не е проблем на теглото, а на кожата. Повечето продукти „твърдят“, че ще стопят този проблем, но целта им е да ограбят потребителя, твърди Мурад.
Като термин целулитът е въведен в европейските салони и СПА-центрове в края на ’60-те години, за да се опишат трапчинките по повърхността на кожата на бедрата и задните части. Реална разлика между мазнината, получена от целулит, и обикновената такава няма. Причината за появата на портокаловата кожа е мускулната атрофия – състояние, което възниква , когато горният слой на мускулите става слаб и неопределен и се отделя от кожата, което води до образуване на видимо ниво на непривлекателните мастни „торбички“.

Най-голям ефект се постига с упражнения, които са насочени в долната част на тялото и е добре човек да се фокусира върху повдигане, тонизиране и оформяне на мускулните слоеве, които да доведат до постепенно намаляване на трапчинките по кожата.
Най-голям ефект се постига с упражнения, които са насочени в долната част на тялото и е добре човек да се фокусира върху повдигане, тонизиране и оформяне на мускулните слоеве, които да доведат до постепенно намаляване на трапчинките по кожата.

Мит е това, че не можем да се отървем от неприятния целулит. Лекари смятат, че е напълно възможно да се обърне мускулната атрофия и така да се прогони портокаловата кожа завинаги.
Трапчинките, които са следствие от портокаловата кожа, са само външния, повърхностен резултат на проблем, който е възникнал под повърхността на кожата. Затова кремове, масажи и емулсии не помагат много. Даже  използването на лосиони за тяло, които съдържат минерални масла, могат да причинят запушване на порите на кожата. Така тя не може да усвои напълно полезните вещества, от които има нужда, за да поддържа еластичността и здравината си. И вместо ефект ще получим по-голям дефект.
СПА-процедурите също не са препоръчителни, когато човек иска да се отърве от целулита. Не са единични случаите, при които и те са довели до трайни увреждания на кожата. Най-важното е, че целулитът не е генетичен проблем и не се предава по наследство, така че човек може да се избави от него.
Най-голям ефект се постига с упражнения, които са насочени към долната част на тялото и е добре човек да се фокусира върху повдигане, тонизиране и оформяне на мускулните слоеве. Това ще доведе до постепенно намаляване на трапчинките по кожата.
Специалистите от много време се опитват да привлекат вниманието на хората, че независимо от причините за появата му – обездвижване, рязка промяна в теглото, хормонални проблеми или други, решението е рационална диета и спорт. Само при натоварването на зоните, в които се образува целулитът, изграждането на мускулна маса е единственият начин за по-дълбоко и дълготрайно повлияване на проблема с портокаловата кожа.
Ако човек не се храни разумно и не спортува, шансовете да се чувства добре, да е здрав, красив значително намаляват. Диетата е важна, но истината е, че ако изключим от менюто си трансмазнини (маргарин) и рафинирани растителни мазнини (олио, палмово масло и пр.) и използваме Омега-3 мазнини (от рибата) и био краве масло, но не разтопено и загрято, а твърдо и студено, то тогава ще има съвсем видимо подобрение.
Така без проблеми ще можем да перчим идеално тяло на плажа, за което всички ще ни завиждат.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker