Новини

ДКЦ „Софиямед“ с модерна вирусологична лаборатория

Могат да бъдат изследвани едновременно до 25 патогена

Модерно оборудвана лаборатория по вирусология бе разкрита на територията на ДКЦ „Софиямед“.
Модерно оборудвана лаборатория по вирусология бе разкрита на територията на ДКЦ „Софиямед“.

Модерно оборудвана лаборатория по вирусология бе разкрита на територията на ДКЦ „Софиямед“. Тя се оглавява от известния вирусолог проф. д-р Златко Кълвачев и предлага на пациентите бързо и качествено извършване на широк набор от високоспециализирани изследвания, заедно с професионална интерпретация на получените резултати.
Лабораторията разполага с апаратура, използваща иновативна хемилуминисцентна технология, която осигурява по-висока специфичност, чувствителност и бързина в сравнение с аналогични ELISA тестове. Така могат едновременно да се изследват до 25 патогена, a за 2 часа могат да бъдат анализирани над 100 проби.
„Системата е напълно автоматизирана и изключва напълно субективния фактор. Специално обръщам внимание, че всички тестове имат и количествена характеристика. Важно е да отбележа, че единици са болниците у нас, които могат да си позволят да инвестират в специализирана лаборатория, извършваща модерна и съвременна вирусологична диагностика. А „Софиямед“ го направи. Това е скъпа и специфична дейност, изискваща както наличие на съответна апаратура, така и на опитен персонал, а ние разполагаме с всичко това на едно място, в името на удобството и предоставянето на най-доброто комплексно медицинско обслужване на нашите пациенти“, коментира проф. д-р Кълвачев.
Амбициите на екипа на вирусологичната лаборатория са в много кратки срокове обемът на дейността да бъде максимално разширен: от една страна – най-ефективно да се използват възможностите на наличната съвременна апаратура от висок клас; от друга –да се въведат и по-сложните молекулярни изследвания, така, че всичко необходимо за този тип диагностика да се извършва в новото звено.
„Обемът дейности (изследвания) , които вече извършваме включва тестове за HIV/СПИН; вирусни хепатити (хепатит А, В, С, D); херпесни вируси (херпес симплек – тип 1 и 2, херпес зостер/варицела, цитомегаловирус, Епщайн-Бар вирус); остри вирусни респираторни заболявания и атипични пневмонии (Грип А, В, аденовируси); ентеровируси (коксаки вируси); рубеола, епидемичен паротит, хламидийни инфекции (хламидия трахоматис, хламидия пнеумоние); рикетсии (ку-треска, марсилска треска) и др.“, уточнява проф. Кълвачев.

Общо
ДКЦ „Софиямед“ с модерна вирусологична лаборатория
Заглавие
ДКЦ „Софиямед“ с модерна вирусологична лаборатория
Описание
Лабораторията се оглавява от проф. д-р Златко Кълвачев
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker