Новини

Трапезна и лечебна вода – как да ги разпознаем?

Минералните и лечебните води се отличават от изворните с по-високото си съдържание на минерални вещества

Трапезна и лечебна вода – как да ги разпознаем?
Има четири вида различни води: трапезна, изворна, минерална и лечебна вода.

Сигурно сте се колебали все някога каква е най-подходящата вода, която да сложите на трапезата. Графиня Ангелика Волфскийл фон Райхенберг дава отговор на този въпрос в новата си книга „Шуслерови соли и хранене според биоритмите”. Водата трябва да е чиста, бедна на минерали, натурална изворна вода. Освен това самата изворна вода трябва да е свободна от вредни вещества, а не само „бедна на вредни вещества“. Стойности на нитратите над 2мг. на литър са разрешени, но не са препоръчителни. Днес потребителите имат голям избор от над 400 води. Има четири вида различни води: трапезна, изворна, минерална и лечебна вода.
Трапезната вода в никакъв случай не е натурална, защото е обогатена с въглеродна киселина чешмяна вода. Само изворните, минералните и лечебните водиимат естествен произход и трябва да се наливат директно от извора.
Минералните и лечебните води се отличават от изворните с по-високото си съдържание на минерални вещества.
Лечебните води не са подчинени на Регламента за хранителни продукти, а на Закона за лекарствените средства в Германия. За да бъде определена една вода за „лечебно средство“, тя трябва да има доказан лечебен ефект при дадени заболявания. Лековитите води не са заместител на питейната вода. Те трябва да се пият само във връзка с някакво лечение и за ограничен период от време. Тъй като те се използват за постигането на терапевтичен ефект трябва да са предписани от лекар.
Но както става често по комерсиални причини се смесват добри изворни води с въглеродна киселина. Това, което се получава е, че от изворната вода се отнема естествения кислород и се добавя по изкуствен начин азот. Вкусовите качества се запазват, но това, което се случва е, че се убиват полезните микроби в нея. Когато е в резервоари, изворната вода има по-продължителна трайност. В изворната вода има микроби само, когато тя не е узряла (няма изграденндивидуална структура). Водата се нуждае от време от узряване, докато се сформира тази структура. Само когато водата още няма геометрична форма, както е случаят с незрялата вода, в нея могат да се размножават микроби, вируси, гъби и бактерии.
В търговската мрежа се предлагат незрели води. Затова им се предава изкуствена трайност като се добавя въглеродна киселина. При негазираните води това става чрез озониране. Тази вода се определя като мъртва вода. Над 80 % от водите са озонирани. Ние като потребители не можем да разберем от етикета, дали става дума за озонирани или за добра, зряла изворна вода, тъй като не е задължително това да се декларира от производителя.
Ако изберем като потребители да заменим чешмяната вода с минерална, може да се окаже, че сме попаднали „от трън та на глог“. Чешмяната вода, дори когато не е оптималният вариант, може често да се окаже по-добра от предлаганите минерлни води. Минералната вода, която купуваме, трябва да е бутилирана само в стъклени бутилки.

Общо
Трапезна и лечебна вода – как да ги разпознаем?
Заглавие
Трапезна и лечебна вода – как да ги разпознаем?
Описание
Минералните и лечебните води се отличават от изворните с по-високото си съдържание на минерални вещества.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker