Новини

Не четете статистики, идете на гинеколог!

Искам да сте здрави и умни, съветва Краси със историята си в първо лице

„Престанете да четете статистики, вървете на лекар!!!”
„Престанете да четете статистики, вървете на лекар!!!”

9 август 2015 година. Влизам във Фейсбук и първото, което приковава погледа ми, е като силно убождане с игла: „Престанете да четете статистики, вървете на лекар!!!” Следват разтърсващи снимки. Постът е на приятелка. Разбира се, не става дума за онези нейни невероятни фотоси от пътешествията й, от полетите й с балон или самолет, които дават крила на копнежите, нито пък оригинални сюжети от софийските улици….Това е най-тъжната фотоизповед от първо лице на Краси – за преживяните от нея химиотерапии за по-малко от една година. Но същевременно най-смелата и затрогваща, защото с нея тя не проси аплаузи или съчувствие, а задвижва у нас онази аларма, която може да ни спаси, а ние най-често вместо да послушаме, изключваме. Заради тази Човечност, заради нуждата алармата да не спира, „Здраве да е” публикува текста и снимките на Красимира Пастирова. (Габриела Стефанова)
Престанете да четете статистики, вървете на лекар!!! Аз бях №3484.
Сядам да пиша този призив, защото съм сигурна, че когато някоя от вас прочете информацията, че Министерството на здравеопазването е обявило “ Бум на рак на половите органи за последните три години“ ще си каже: „Уф, вярно лошо!”…и толкова. Никоя няма да си вдигне задника и да хукне към гинеколога, а ТРЯБВААААА.
Ето я и сухата статистика: Нарастване на заболеваемостта при рака на женските полови органи в последните години отчитат от МЗ. През 2012 година новозаболелите са били 3337, през 2013 година са се увеличили до 3400, а през 2014 година са достигнали 3484.
Възможно е аз да съм №3484, а може и да съм била № 2078, знам ли, гадната болест с трите букви ми я откриха през септември 2014. През същия месец се простих с най-милото на една жена -матка, яйчници, в добавка апандецит, лимфни възли, част от коремната стена…
Докато ми съобщаваха резултата от хистологията изпуших 3 цигари за 6 минути. Слушах и нищо не чувах. До съзнанието ми достигнаха единствено думите: „От най-лошото ти се е паднало най-доброто“. Да, Господ ме беше пощадил и от торбата с „късметите“ ми се беше паднал Първи стадий- лечим. Шокът премина до вечерта и преди на заспя вече знаех, че гадостите сега започват и ако не се стегна, лошо ми се пише. Речено -сторено.
Последваха 6 курса химиотерапия, през които бях на друга планета. Окапване на косата, веждите, миглите. Наддадох 12 килограма, но през цялото време си казвах: „Слаба Богу, че отидох навреме на преглед. Сега можеше да е друго.“
Резултат: Скенерът, направен 14 дни след края на последната химеотерапия показа- ЗДРАВА.
Извод: Не искате да преживеете същото, нали? Хайде сега всяка от вас да се обади на гинеколога си и да си запише час за цитонамазка, ултразвуков преглед(задължително) и да си пусне една пълна кръвна картина. Друго не искам от Вас. Искам да сте здрави и УМНИ!
П.П. Прилагам снимки, не да видите колко съм смела да се показвам в този вид, а за да ви стресна истински и да изпълните желанието ми.

Общо
Не четете статистики, идете на гинеколог!
Заглавие
Не четете статистики, идете на гинеколог!
Описание
Искам да сте здрави и умни, съветва Краси със историята си в първо лице.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker