Деца и родителиНовини

Лекува ли се слънчевата алергия?

Слънчевата алергия вече е често срещан проблем
Слънчевата алергия вече е често срещан проблем

За слънчевата алергия не е виновно само слънцето.

Факт, който малко хора знаят. Случва се дори ако се мажем с неподходяща козметика или приемаме често антибиотици при най-малкия здравословен проблем.

Алергията към слънцето се забелязва лесно. Само след няколко часа под палещите лъчи кожата започва да сърби, а върху нея се появяват ситни пъпчици, които лесно се лющят и дразнят ужасно. Често към тези неприятности се присъединява и оток. Ако епидермисът, т.е. най-горният слой на кожата е много светъл и чувствителен, могат да се появят дори мехури, точно като при изгаряне. Две-три седмици след това обривът обикновено преминава, но след поредното слънчево облъчване може да се появи отново.

Повечето родители бързат да си направят извода, че ултравиолетовите лъчи са виновни за състоянието на детето им, тъй като слънчевата алергия може да се прояви още в ранна детска възраст. А може би и лекарите невинаги са наясно по тази тема. То, слънцето, в случая е само провокатор или по-точно катализатор, който в съчетание с други фактори може да предизвика необичайна реакция на организма. Понякога необичайните алергични обриви по кожата на детето биват провокирани от самите родители – когато например мажат тялото на детето си с неподходяща козметика или го тъпчат с антибиотици.

По-подходящо би било заболяването да се нарича светлинна уртикария или полиморфна светлинна дерматоза
По-подходящо би било заболяването да се нарича светлинна уртикария или полиморфна светлинна дерматоза

Имайте предвид, че много често фотодерматозата се предизвиква от специфични съединения, които се отделят от много ливадни растения в период на цъфтене. Основният проблем се състои в това, че фотодерматозата много напомня обикновена алергия. Знаете, че на медицински език точно това е наименованието на болестта – фотодерматоза и нейните симптоми много напомнят например хранителна или лекарствена алергия. За да се убедите, че става дума действително за особена чувствителност на детето ви към ултравиолетовите лъчи, обърнете внимание на локализацията на обривите. При фотодерматоза по принцип обривите възникват на лицето и по-рядко – по тялото. Само в отделни случаи биват засегнати ръцете и краката или само откритите участъци – челото, брадичката, ушните миди. А местата зад ушите, под брадичката и горните клепачи винаги си остават чисти. Имайте предвид, че алергията към слънцето носи сезонен характер. Обостря се обикновено през летния период, особено на морето, в горещите места с по-активен и непривичен за детето ви климат, с много жарко слънце.

Може и да не ви се вярва, но алергията към слънцето може да бъде предизвикана и от слънцезащитните кремове, в чийто състав влиза компонент, наречен парааминобензонова киселина. Когато тя е във взаимодействие с ултравиолетовите лъчи, може да предизвика силна алергична реакция. И това най-често се случва на малките деца, защото тяхната кожа е още нежна, беззащитна и крайно чувствителна към въздействието на външните фактори.

В повечето случаи причината за коварната болест се крие във външните фактори. По-скоро фотодерматозата е провокирана от някакво алергенно вещество, което се е натрупало върху кожата на детето и под действието на слънчевата светлина е предизвикало дразнене върху откритите участъци от епидермиса. Към тези провокатори се отнасят например т.нар. фурокумарини – това са специфични съединения, които се отделят от много ливадни растения в период на цъфтенето им. Детето ви може да е тичало, да е играло по зелената трева и изведнъж – зачервяване, сърбеж и обриви. Такава реакция може да се случи, ако детето се е изкъпало в басейна, а след това не се е изплакнало под душа, за да отмие от себе си отровния хлор.

Основните препарати за по-лек обрив са антихистаминните средства. Помагат и мехлемите с цинк, метилурацил и ланолин. Ако обаче кожата е много засегната, използвайте мехлем със съдържание на хормони. За възстановяване на кожата се предписват лекарствени препарати с антиоксиданти или никотинова киселина, както и витамини С, Е и от групата В. Ако ги нямате подръка, опитайте с парченца картофи или краставица, както и зелеви листа. При лечение на алергия към слънцето специално внимание се отделя на бъбреците, надбъбречните жлези и черния дроб. Важен етап от борбата с алергията е приемът на препарати, помагащи за възстановяване функциите на тези органи, нормализиране обмяната на веществата и възстановяване на кожата. Не пускайте детето си на слънце, докато не изчезне обривът. Използвайте антихистаминни средства, ако то изпитва силен сърбеж. И продължавайте да търсите най-добрия педиатър, за да откриете причината за страданията на детето си.

Ако искате да избегнете пристъпа на алергия към слънцето при детето си, през лятото не използвайте кремове, в чийто състав влизат етерични масла от портокал, грейпфрут, лимон, мандарина, кимион, жълт кантарион и кора от канелено дърво. Всички те оказват фототоксично действие и вместо красив загар, детето може да получи силно изгаряне на кожата.

Ако сте давали на детето си някакви лекарства, непременно съобщете за това на лекуващия лекар. Ако вашето дете току-що е преболедувало, не бързайте “да му предписвате” слънчеви бани за “укрепване на имунитета”. Без да искате, можете да си направите мечешка услуга. Намирайки се под жаркото слънце и получавайки огромна доза ултравиолетови лъчи, организмът на малчугана хвърля всичките си сили за изработка на пигмента меланин, а не за възстановяване на организма след прекараната болест. В резултат на това и без друго отслабналият имунитет може окончателно да се срине, а алергията към слънцето ще се появи бързо-бързо.

Запомнете: Имунитетът на детето ви ще укрепне най-добре не като го държите на слънце, а като го храните с повече плодове и зеленчуци. Още повече и авитаминозата, т.е. липса на някои витамини, също може да провокира алергия към слънчевата светлина.

Източник: https://www.blitz.bg/

Общо
Лекува ли се слънчевата алергия?
Заглавие
Лекува ли се слънчевата алергия?
Описание
За слънчевата алергия не е виновно само слънцето.
Автор
Публикувано от
www.zdravedae.com

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker