Новини

Д-р Марк Бери: Лекуваме гръбначни заболявания по индивидуални програми

Русе може да е второто място, където може да се открие клиника за спинални заболявания

С д--р Марк Бери разговаряхме при визитата му в Русе за сколиозата, най-честите гръбначни проблеми и методите, които той практикува.
Д-р Марк Бери: Лекуваме гръбначни заболявания по индивидуални програми.

Марк Бери е доктор по хиропрактика, специализирал в неврохирургично намаляване на сколиоза и структурна кореция на гръбнатите заболявания и на дисковете. Той е един от водещите американски специалисти в Американската клиника по гръбначни заболявания в София. Както вече „Здраве да е“ писа, д-р Бери се насочва към хиропрактиката и гръбначните заболявания, защото самият той една 17-годишен се разболява от дископатия и успява да се избави от нея благодарение на този неинвазивен метод. Хиропрактиката лекува чрез масажи, намествания и упражнения. С д–р Марк Бери разговаряхме при визитата му в Русе за сколиозата, най-честите гръбначни проблеми и методите, които той практикува:

Д-р Бери, от какво се причинява сколиозата?
Сколиозата може да се развие в областта на шията, гърдите и пояса. Най-често изкривяването е в най-уязвимия сегмент – гръдния, и веднъж отключено, то причинява вторични изкривявания в позицията на съседни прешлени. Много често се коментира, че причина за появата на сколиоза е обездвижването и прекарването много часове в седнало положение, при това – върху неудобни столове или чинове. Според статистиката проблемът по-често се развива при момичета и става видим към 10-14-годишната им възраст.
В голяма част от случаите със сколиоза причините остават неразкрити. Тогава говорим за т.нар. идиопатична сколиоза. Процентът на тези случаи може да достигне до 80. Неврологичната система не работи при това заболяване. Трябва да се знае, че проблемът при сколиозата е в мозъка. Има и случаи на сколиоза, която е вродена – те са до 15 % от всички.
В 10 % от случаите причината за сколиоза е заболяване на нерви, мускули или специфично заболяване на гръбнака. Става въпрос за травми, възпалителни процеси, тумори, детски паралич и детска церебрална пареза, заболявания на съединителната тъкан.
Затова в Американската клиника за гръбначни заболявания правим задълбочени изследвания, за да разберем каква е причината за заболяването. Определя се степентта на заболяването. Прилага се терапия в клиниката, но лечението далеч не свършва до тук. Пациентите правят рехабилитация и след като се приберат у дома. Трябва да се знае, че сколиоза в напреднала фаза също се лекува. Без хирургична намеса и скоби. В нашата клиника няма две сходни програми за лечение, така както няма двама еднакви пациенти.
Какво представлява Синдромът на карпалния канал?
Синдромът на карпалния канал представлява притискане на медианния нерв при преминаването му през тесен канал на китката, наречен карпален. Тъй като този нерв е отговорен за моторната и сензорна инервация на палеца и първите два пръста, при засягането му възникват разнообразни симптоми. Този синдром е често ортопедично оплакване. Среща се по-често при жени. За да се лекува, първо анализираме нервите, които преминават през шията, рамото, лакътя и китката и стигат до ръката. Когато се установи къде точно е причината, в коя част, започваме и метод за лечение на мястото. Много пъти се отстранява плътната тъкан, която притиска нерва в областта на китката.но не лекува причината, но сваля напрежението от нерва. Неуспехът на много от операциите се дължи на това, че не е установена причината. И когато се премахне една част от китката, се променя функцията. Първата стъпка е да се намери причината. Да се разработи рехабилитационна програма на базата на тази причина, която може да подобри функциите на нервите.
При какви случай се среща това заболяване?
Интересното е, че Синдромът се среща най-често при хората, които работят дълго време на компютър. Много хора всъщност изпитват гъделичкане на ръката, отслабване на способността на нервите. Много често има болки в областта на шията, рамото и чак тогава стига до ръката. При това заболяване трябва да се разгледа цялата система, а не само карпалния канал, защото понякога причината е отвън.
Какви са методите, които използвате, за справяне с проблема?
Понякога лекуваме дисковете на врата. Причината може да е в разместването на самите прешлени и това да е проблемът. Наместването на костите в шията, лакътя и китката и рамото може да реши проблемите на пациента. Но понякога са нужни упражнения за рехабилитация на тунела. Друга вероятна причина за появата на Синдрома може да е разместена позицията на врата, ето защо трябва да се намести, за да почувства облекчение човек.
Клиниката в България е първата в Европа. Имате ли идея къде може да бъдат открити други?
Това е първият път, когато напускам София, така че не знам още. В момента опознавам района. Но Русе може да е второто място. Защо не?
Д-р Бери, разбрахме, че сте в американската клиника в България по покана на д-р Майкъл Фарел. А знате ли той как е решил да дойде у нас и да предложи своя уникален метод на българските пациенти?
Всичко тръгва от британеца Дейвид Кийвни, който живее и работи в България. Един ден той потърсил д-р Фарел заради своите проблеми, започва да се лекува в клиниката му Колорадо. След поразителния ефект той уговаря д-р Фарел да открие клиника в София и това вече е факт. Това се случи през май, а ето че вече говорим пред русенски студенти и лекари.
Каква е целта Ви?
Нашата цел е да спасим хората от болката и затова на първо време искаме да изградим мрежа от лекари, които да насочват пациентите към хиропластиката, когато те не желаят операции или пък не са подходящи за тях. Освен това съм готов да обучавам български студенти.

Общо
Д-р Марк Бери: Лекуваме гръбначни заболявания по индивидуални програми
Заглавие
Д-р Марк Бери: Лекуваме гръбначни заболявания по индивидуални програми
Описание
Русе може да е второто място, където може да се открие клиника за спинални заболявания.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker