Новини

Ефикасни начини да се предпазим от комарите

Силните парфюми и дезедоранти привличат неприятните насекоми

Ефикасни начини да се предпазим от комарите.
Ефикасни начини да се предпазим от комарите.

Летният сезон набира скорост и ни чакат много удоволствия под открито небе. Това е времето, в което освен задръжки захвърляме и дрехи. Свободни сме да организираме пикници и барбекюта с приятели и близки, вечери на открито и то по оскъдно облекло. Но има едно нещо, което може да ни развали веселието. Това са онези гадни, дребни, обичащи да смучат нашата сладка кръвчица насекоми – комарите. Те са в състояние да съсипят всяка наша възможност за отдих на открито. И ако можем да отминем с лека ръка тяхното досадно жужене, то техните ухапвания, придружени със сърбеж и зачервяване, могат да бъдат не само неприятни, но и много опасни. Естествено има няколко прости и естествени начини, чрез които да се предпазим от тях, вместо да използваме силни изкуствени репеленти.
И за да не се превръщаме в част от тяхното вкусно меню е необходимо да се следват няколко полезни съвета.
Специалистите препоръчват да избягваме изгреви и залези. Според тях е по- разумно, ако е възможно, да планираме своите дейности на открито през лятото, така че да избегнем престоя навън, когато комарите са най-активни, тоест по изгрев и залез слънце.
Друг съвет, който те дават е да стоим на прохладно място. Ако се намираме на добре климатизирано или вентилирано място (дори това да е под асмата или навеса), където има постоянен поток на лек вятър (може и от вентилатор), ще успеем да се предпазим от досадните кръвопийци. Интересно е, че комарите са слаби летци, и не могат да се движат срещу или в рамките на въздушната струя.
Включените лампи (светлини) срещу комари също са от голяма полза. Ако човек няма такава е най-добре да си купи и да ги използва. Оказват се наистина ефикасни и отблъскват неприятните насекоми. Продават се и ароматни свещи, които имат същото свойство, обикновено са в жълт, цитрусов цвят, но са доста по-слаби като защитно средство, но са и по-евтини.

Натуралните масла или спиртните настойки от растения, които отблъскват комарите също не са за подценяване.
Натуралните масла или спиртните настойки от растения, които отблъскват комарите също не са за подценяване.

Запознатите поучават да се обличаме разумно в такива ситуации. Ако се намираме на място, което гъмжи от комари, най-добре да се придържаме към дрехи в светли цветове, препоръчително широки от лен и да внимаваме те да покриват нашите крайници. По-свободните материи, които не прилепват плътно по кожата предпазват от ухапване.
Витамин B1 е витаминът, който кара кожата ни да отделя специфична миризма, която ние не усещаме, но тя отблъсква комарите.
Естествено винаги ефикасен е нашият стар познайник чесънът. Но все пак не е много хубаво от километри да си личи, че сме го консумирали. Миризмата му се усеща лесно от хората. Но ако това не ви притеснява, бихте могли да се защитите, като хапвате по-голямо количество от лютивия зеленчук.
Силните парфюми и дезодоранти, както и миризмата на пот също привличат тези неприятни насекоми. За това е необходимо да поддържаме кожата си чиста, а не изкуствено ароматизирана.
И накрая нека отбележим, че можем да използваме и натурално масло или спиртна настойка от растения, които отблъскват комарите. Доказано е, че подправки като розмарин, валериана, невен, босилек, джоджен, градински чай, мащерка, мента, лавандула, евкалипт или чаено дърво са най-добрите естествени репеленти против комари.
Като за последно ето още един изпитан начин за защита, който е много лесен за приложение – една капка масло от евкалипт на текстилна покривка и досадните кръвопийци няма да ни безпокоят часове наред.
Сухият камфор – на кристали, от аптеката, помага безотказно. Слага се на една салфетка в стаята през нощта. Сутринта се прибира, а вечерта се слага една щипка, която може да се използва няколко дни.

Общо
Ефикасни начини да се предпазим от комарите
Заглавие
Ефикасни начини да се предпазим от комарите
Описание
И за да не се превръщаме в част от тяхното вкусно меню е необходимо да се следват няколко полезни съвета.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker