МедицинатаНовини

Вграждат електронна платка в контактна леща

Учените се стремят да я доразвият, за да бъде използвана и за други медицински цели

Вграждат електронна платка в контактна леща.
Вграждат електронна платка в контактна леща.

Очите са прозорец към душата, но те също така следват мислите и когато ни гледат в очите, другите могат да разберат за какво си мислим. В тази връзка група швейцарски учени са създали прозрачна и гъвкава електронна платка с миниатюрни размери. Нейното приложение те намират като я вграждат в контактна леща за коригиране на зрението.
Специалистите, създали тази платка, казват, че тя е много тънка и не дразни окото. Тя може да се използва за дълготрайно наблюдение на налягането в окото, както и за следене на други здравни показатели, при необходимост. Целта на учените е да доразвият платката, така че тя да може да бъде използвана и за други медицински цели, включително и като имплант.
Функцията на това нововъведение е мониторинга и следенето на биометрическите показатели в тялото. Не се изключва и използването на платката и за други цели, но в умни аксесоари.
Дебелината на една платка е 1 микрометър или 0.001 милиметра и се принтират върху материя смес от парилен и полимер от винил. Интересното е, че чипът се потапя във вода, чиято цел е да разтвори полимера и да закрепи платката. Постигнатата дебелина е една шейсета от човешкия косъм.
Специалистите уверяват, че платката е много гъвкава, и тя дори може да бъде увита около косъм или друг предмет без да се наруши целостта й. Учените уверяват, че тя ще продължи да работи. Едно от възможните приложения е и имплантирането на устройството в аортата за мониторинг на кръвното налягане.
Като всяко нещо и този тип платки ще трябва да бъдат тествани многократно, преди да влязат напълно в употреба и да са готови за прилагане в медицината. Голяма пречка се оказва създаването на достатъчно издръжливи платки, които да гарантират безпроблемна работа дълго време. Постепенно обаче и това ще бъде решено, убедени са специалистите.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker