МедицинатаНовини

За и против ДНК тестовете

Ще живеем ли скоро в света на „Гатака”? 

Проф. Кременски обяснява, че ДНК тестът може да покаже дали човек е носител на генен вариант, който се свързва с предположение към дадена болест.
Проф. Кременски обяснява, че ДНК тестът може да покаже дали човек е носител на генен вариант, който се свързва с предположение към дадена болест.

ДНК тестовете стават все по-популярни. След като беше разчетен целият геном, сега тестовете могат да кажат почти всичко за човека- да дадат информация за здравето му, за предразположението му към определени заболявания, за способностите му и дори за интелигентността му, за произхода му.
Проф. Иво Кременски, националният консултант на Националната генетична лаборатория, обаче обърща внимание, че това е материя, с която трябва много внимателно да се работи. От изключително значение е как ще бъде анализирана информацията, защото в противен случай хората могат да бъдат хвърлени в паника. Освен това ДНК тестовете повдигат редица морално-етични проблеми, един от които е свързан с възможността за спекулация с тази информация и за дискриминация.
Проф. Иво Кременски повдига и друг въпрос – има ли подготвени специалисти, които да консултират хората, когато си направят ДНК тест и открият, че са предразположени към някаква болест.
Известният генетик дава за пример историята на американката Аманда, публикувана преди 3 месеца на първа страница на вестник „Ню Йорк таймс”. Тя е на 26 години, когато си прави генетичен тест, защото в рода си има 4 поколения, които умират от тежка неврологична болест. В този момент баща й, който е на 54 години, агонизира. Когато научава, че е носител на мутацията, изпада в ужас, изгонва майка си и гаджето си. На другия ден гаджето обаче идва с пръстен и й предлага брак. След 3 години с инвитро процедура и генетично изследване първо ражда 2 деца, после още едно. Обсъжда със съпруга си какво да прави с останалите 2 здрави ембриона, дали да ги роди. Тежък въпрос, защото едновременно с това Аманда забелязва, че все по-често се спъва по стълбата. Тези деца ще присъстват на нейните мъки. Лично аз нямам отговор на този въпрос, отбелязва проф. Иво Кременски.
Риск съществува и от подвеждане. Проф. Кременски обяснява, че ДНК тестът може да покаже дали човек е носител на генен вариант, който се свързва с предположение към дадена болест. Според проф. Кременски с тази материя наистина трябва да се работи много внимателно, защото има множество гени, има различни условия на живот и може да се стигне до подвеждащи изводи, казва той.
Проф. Кременски обяснява, че всички сме предразположени към 10-15 болести и е само въпрос на време и начин на живот те да се проявят. Той подчертава нещо много важно, че в едни случаи генетичният дефект е такъв, че рано или късно болестта възниква. В други случаи се създава само предразположение, което може да се прояви или не в завасимост от обстоятелствата. Професорът подчертава, че в целия човешки геном има 20 000 гена и над 300 000 белтъци и че не гените „работят”, а само носят „чертежа”. Това, че знаеш нещо в гена, не означава, че то ще се прояви непременно. Нещата са по-сложни, 1 ген може да възпроизвежда 10 вида белтъци, освен това трябва да отбележим, че не се предава генът, а се предават негови варианти, подчертава националният консултант по генетика. Генът на Анджелина Джоли, заради който тя си премахна бюста, има над 1800 варианта и един от тях носи риск 87 %, изтъква проф. Кременски. Той напомня и нещо друго, че не винаги мутациите носят негатив. Понякога те са много полезни. Например близо 8 % от българите не могат да се разболеят от СПИН по полов път, това обаче съвсем не означава, че те не могат да се заразят по кръвен път. Така че генетиката не проста работа.

Американска компания е започнала да предлага  ДНК тестове за установяване на предразположение към болести и съответните съвети към хората да си променят начина на живот, за да ги избегнат.
Американска компания е започнала да предлага ДНК тестове за установяване на предразположение към болести и съответните съвети към хората да си променят начина на живот, за да ги избегнат.

Американска компания е започнала да предлага ДНК тестове за установяване на предразположение към болести и съответните съвети към хората да си променят начина на живот, за да ги избегнат. Американската агенция по лекарствата обаче миналата година е забранила да се съобщават тези резултати и причината е това, за което вече споменахме.
Според проф. Кременски с тази материя наистина трябва да се работи много внимателно, защото има множество гени, има различни условия на живот и може да се стигне до подвеждащи изводи. Той разказва, че същата американска компания, която предлага ДНК тестове за установяване на предразположеност към различни патологии, е патентовала и избор на бебе чрез инвитро по поръчка. Съпрузите си правят ДНК тест, а специален калкулатор изчислява външните му белези, физическото му здраве, способностите му и дори интелигентността му. Вариантите на избор са 15 000.
Дизайнерското бебе твърде много напомня генетично усъвършенстваните индивиди във филма „Гатака” и поставя на дневен ред важни морално-етични проблеми. Затова и здравните власти в САЩ отнемат патента на компанията. Проф. Иво Кременски се шегува, че може би някои ще поискат децата да се програмират и с определена политическа ориентация.
Той обаче е радетел знанията в геномиката и медицината да се интегрират, така че да бъдат полезни на човечеството в най-голяма степен. Разчитането на генома е голямо постижение, което дава много възможности за профилактика и лечение, но едновременно с това ни изправя и пред много предизвикателства. Точно затова проф. Кременски настоява за въвеждане на определени стандарти и непрекъснат контрол, за държавни програми, нещо, което вече го има на Запад, а у нас едва си проправя път. Лошото е, че имаме технологиите, но ни липсва останалото.
Миналата година в България например всички новородени са изследвани за 3 болести и се лекуват. Само тези ДНК тестове са изцяло покрити от държавата. За да се отговори на големия интерес и на нуждата, са необходими и специалисти. Сега у нас има 15 лекари със специалност генетика, от които работят 7. При ограничените кадри и ресурси единственият начин да се излезе от ситуацията според проф. Кременски е да се използва телемедицината.
Проф. Кременски е привърженик на родовата диагностика, тъй като тя може да предотврати раждането на дете с тежко генетично заболяване. Най-често у нас бременните се изследват за оценка на риска от Синдром на Даун- в 11 седмица със специализиран ултразвуков преглед и биохимичен скрининг. Това изследване хваща 89 % от засегнатите, разбира се, важен е специалистът. При повишен риск може да се направи дигностично изследване в 10-12-а или в 16-20-а седмица от бременността. Пробата се взема чрез хорионбиопсия или чрез аминиоцентеза- изследване на околоплодната течност.
Всичко това обаче може да се спести, ако още в 10-та седмица от бременността се вземе кръв от майката и се направи ДНК тест, чиято цена е 1000 лева, изтъква проф. Кременски. Той е категоричен, че това е най-сигурният и ранен начин за диагностика.
Както се вижда, генетиката може да ни спаси, но и може да отвори кутията на Пандора, така че въпросът е обществото дали ще успее да удържи научните постижения в морално-етичните рамки.

Общо
За и против ДНК тестовете
Заглавие
За и против ДНК тестовете
Описание
ДНК тестовете повдигат редица морално-етични проблеми.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker