Новини

Безплатни срещи с уролози за проблемите на простатата през май

Уролози дават разяснения в цялата страна за доброкачествената простатна хиперплазия и ползата от навременното й диагностициране и лечение

Безплатни срещи с уролози за проблемите на простатата през май.
Безплатни срещи с уролози за проблемите на простатата през май.

Напълно безплатни информационни срещи за проблемите на простатата на граждани със специалисти уролози ще се състоят в Шумен, Попово, Омуртаг, Велики Преслав и Нови пазар в средата на май. Те са част от Националната кампания за мъжко здраве „Отиди на преглед“, инициирана от Българското урологично дръжество.
Срещите ще се проведат по следния график:
8 май (петък), Велики Преслав – от 12.30 ч. в Централен клуб на пенсионера;
11 май (понеделник), Попово – от 14.30 ч. в Дом на културата (сградата на Общината);
12 май (вторник), Омуртаг – от 14.30 ч. в Пенсионерски клуб „Хан Омуртаг“ (ул. „Александър Стамболийски“ 2 А);
13 май (сряда), Нови пазар – от 17.00 ч. в Пенсионерски клуб № 3 „Мечта“ (ул. Хан Крум 30);
14 май (четвъртък), Шумен – от 11.00 ч. в Пенсионерски клуб №1 (ул. Янко Сакъзов 11,
До Поликлиниката).
Срещите са отворени за всички граждани, които имат интерес и въпроси по темата. “Отиди на преглед” включва напълно безплатни образователни срещи в различни региони в България със специалисти-уролози, разясняващи какво е Доброкачествена хиперплазия на простатата, каква е ползата от навременното й диагностициране и лечение, както и рисковете от забавянето им. Организатор е Българското урологично дружество със съдействието на ГлаксоСмитКлайн.
Кампанията стартира за втори път през февруари 2015, след успешно си първо издание през 2012 и 2013 година, когато бяха проведени повече от 100 срещи с уролози в различни населени места в цялата страна. Основна цел на инициативата е да насърчи мъжете над 50 години да обърнат внимание на симптомите, причинени от увеличаване на простатата, и да посетят личния си лекар или специалист-уролог за компетентна помощ, а не да се опитват да се лекуват сами.
Доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) е доброкачествено заболяване на простатната жлеза. То се изразява в увеличаване на простатата, която започва да притиска пикочния канал и се създава неудобството при уриниране. Стесняването на уретрата и остатъчната урина в мехура причиняват оплакванията, съпровождащи заболяването. Честото ставане нощем, неудобството при излизането навън, ако се наложи да се ползва тоалетна – тези и още други неудобства се дължат именно на това състояние.
ДПХ се среща при мъже над 50-55-годишна възраст и затова е задължително всеки мъж да се консултира с уролог. Въпреки че според статистиката около 3/4 от мъжете в тази възраст имат уголемяване на простатата, само при малък брой от тях то се проявява с характерните болестни симптоми. Поради тази причина, както и заради притеснение от темата, много нисък процент от мъжете се интересуват от заболяването и са склонни да посетят своя личен лекар или специалист-уролог. Често съвсем неправилно се пристъпва към самостоятелно лечение, което може да облекчи симптомите, но не решава проблема.

Общо
Безплатни срещи с уролози за проблемите на простатата през май
Заглавие
Безплатни срещи с уролози за проблемите на простатата през май
Описание
Уролози дават разяснения в цялата страна за доброкачествената простатна хиперплазия и ползата от навременното й диагностициране и лечение.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker