Новини

Зелена вълна за велосипедистите намалява вредните емисии

В Париж намаляват вредните емисии със зелена светлина за велосипедисти
В Париж намаляват вредните емисии със зелена светлина за велосипедисти

Велосипедистите в Париж имат зелена светлина, дори и на червен светофар. Няма шега. Новата инициатива на градските власти за улесняване и поощряване на колоезденето дава право на велосипедистите да минават на червено при завой надясно, при Т-образни и някои други кръстовища. Прекрасно решение, коментират онези, които са избрали велосипеда за основно транспортно средство във френската столица, разказват за зелената вълна в предаването „Зелена светлина“ по БНТ.
“Това е добра мярка. Не знам доколко ще улесни трафика, но със сигурност ще превърне в норма един тип поведение, който така или иначе е възприет от велосипедистите”, реагира положително парижанин.
Внимание, ако имаше оркестър тук той трябваше да свири “туш”. Защото таксиметровите шофьори приемат въведената мярка с пълно разбиране.
“За нас няма да има проблем. Ние, шофьорите, сме в таксито и сме добре обучени. Наясно сме, че трябва да внимаваме и с пешеходците, и с велосипедистите по улиците. Достатъчно е да караме с повишено внимание, да се оглеждаме вляво и вдясно и всичко ще бъде наред”, казва таксиметровият шофьор Мохамед.

Велосипедистите ще се придвижват по-бързо
Велосипедистите ще се придвижват по-бързо

Общо 1805 знака “Само за велосипедисти” с жълто колело на бял фон и стрелка, указваща позволената посока за преминаване на червено ще бъдат монтирани в Париж до края на септември. Идеята е вдъхновена от успешния опит в други френски градове.
“Да, системата вече съществува в Страсбург, Нант и Бордо. В Париж въвеждането на знаците по кръстовищата ще бъде съпроводено от промяна на светофарните уредби”, обяснява Кристоф Наждовски, кмет по транспорта във френската столица.
В десети район на Париж преминаването на червено с велосипед е било въведено още преди две години.
“Експериментът показа, че няма значителна разлика при преминаване на превозните средства през кръстовището. От друга страна мярката улеснява велосипедистите. Няма да им се налага да стоят притиснати между автобус или камион и тротоара, чакайки заедно с тях. Те ще освобождават кръстовището и това ще допринесе за тяхната сигурност”, убеден е Наждовски.
Поредната стъпка в полза на велосипедистите идеално се вписва в плановете на кметството за драстично намаляване на вредните емисии, които все по-често тормозят Париж.

Общо
Зелена вълна за велосипедистите намалява вредните емисии
Заглавие
Зелена вълна за велосипедистите намалява вредните емисии
Описание
Велосипедистите в Париж имат зелена светлина, дори и на червен светофар.
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker