Новини

Футболно игрище произвежда енергия

Футболно игрище произвежда енергия
Футболно игрище произвежда енергия

Бразилската страст към футбола започна да ражда светлина. Съвсем буквално. Науката, спортът и новите технологии се обединиха във вдъхновяващ експеримент. Той се проведе в Моро ди Минейра – един от най-бедните квартали на Рио де Жанейро. . Резултатът е светещи прожектори.
“Когато бях дете, възрастните казваха, че футболът ще държи децата настрани от наркотиците, от лошите неща, че той е добър за тяхното здраве, за всичко. Сега, този проект ще насърчи децата да се занимават с наука, защото това е нещо, в което те участват. И колкото повече играят, толкова повече енергия произвеждат”, разказа футболната легенда Пеле.
Именно това е формулата за успех – колкото повече игра, толкова повече светлина. Настилката е британско изобретение и вече е намерила приложение в училища, на детски площадки, в търговски центрове. За първи път кинетични плочки се поставят на футболно игрище. Мястото е избрано неслучайно. Моро ди Минейра оглавява класацията на престъпленията в Бразилия. Целта е децата от фавелата да бъдат откъснати от престъпния свят чрез любимото им занимание – футбола, за да се подобри поне малко качеството на живота в този беден квартал, а и за да се промени отношението на хората към енергията.
Освен от плочите, снабдени с преобразуватели, игрището се зарежда и с помощта на слънчеви панели. Получената енергия е достатъчна, за да светят прожекторите по цяла нощ. Кралят на футбола е убеден в успеха на проекта, защото децата от Моро ди Минейра не спират да произвеждат електричество.
Сега амбицията на жителите на Моро ди Минейра е да започнат да произвеждат електричество и от друго любимо за тях занимание – танците, с поставянето на подобна настилка в съседната на игрището школа по самба.

Автори: Биляна Бонева, Милен Атанасов
Източник: „Зелена светлина – на фокус“ по БНТ, https://bnt.bg/predavanyia/zelena-svetlina/zelena-svetlina-18-septemvri-2014-futbolno-igrishte-proizvezhda-energiya

Общо
Футболно игрище произвежда енергия
Заглавие
Футболно игрище произвежда енергия
Описание
Под зелената настилка на игрището тук са поставени 200 плочи, които преобразуват енергия от движенията на футболистите в електричество
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker