Новини

Холестерол – повече добър и по-малко лош

Чудите ли се какво е холестеролът? Когато отидем да си правим годишни изследвания и лекарят ни казва нивата ни на LDL и HDL какво всъщност означава това? Нуждаем се от холестерол за телесните функции, но нашата интерпретация е, че няма добър холестерол. Така че нека да разгледаме ролята, която той играе в нашите тела.

Холестеролът се намира във всички клетки на тялото. Това е подобно на восък вещество, което движи в кръвта. Освен това, той минава през кръвния поток в малки плаки, които се наричат липопротеини. Това са плаки, състоящи се от липиди (мазнини) отвътре и протеини отвън. Има два вида, които включват липопротеини с ниска плътност (LDL) и липопротеини с висока плътност (HDL). Когато се взема кръв, лекарите проверяват липидния ви профил. Друга част от този кръвен панел включва проверка на вашите триглицериди. Те носят мазнините в кръвта. Захарите и алкохолът се превръщат в триглицериди и след това се съхраняват в тялото като мазнини.
Общите резултати за холестерола се считат за най-добри при 200 mg / dL или по-ниски.
Гранична граница от 200-239 mg / dL
Висок при 240 mg / dL или повече

При наличие на висок холестерол в кръвта не е необходимо да имате признаци или симптоми. Наличието на висок холестерол обаче може да доведе до коронарна болест на сърцето. Колкото по-висок е вашият LDL, толкова по-висок е рискът от сърдечни заболявания. Колкото по-висок е HDL в кръвта, толкова по-малък е рискът от сърдечни заболявания. В артериите се натрупва плака, която се състои от холестерол, мазнини и калций. Тази плака може да се отвори и да причини кръвен съсирек, който след това може да блокира притока на кръв към сърцето, което може да причини инфаркт.

Следват няколко съвета за понижаване на холестерола …

Очевидно изборът на храна е много важен. Внимавайте с червеното месо и млечните продукти. Пържените храни и закуски от типа на крекерите имат доста транс-мазнини, което увеличава лошия холестерол. Омега-3 мастните киселини са полезни. Тези омега-3 мастни киселини не влияят на LDL холестерола и спомагат за увеличаване на HDL. Някои видове риби като сьомга, скумрия и херинга са богати на омега-3 мастни киселини. Други полезни храни включват орехи, бадеми и смлени ленени семена. Разтворимите фибри помагат за понижаване на нивата на LDL. Добрите източници на това са леща, зеленчуци, плодове и сладкиши. Суроватъчният протеин помага и за понижаване на нивата на LDL.

Упражненията също са изключително важни. Дори умерените нива на физическа активност могат да помогнат за повишаване на HDL (добрият вид). Това сумира до около тридесет минути на ден (поне).

Пушенето не е полезно за нивата на холестерола. Прекратяването на този навик става необходимо и ще помогне за намаляване на кръвното налягане, подобряване на нивото на HDL и намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Излишното тегло също е свързано с по-високи нива на холестерол. Свалянето на килограми може да подобри нивата на холестерола. И накрая, редовната консумация на алкохол е свързана със сърдечни проблеми, така че пиенето в умерени количества или по-малко може да помогне и за понижаване на холестерола.

Препоръчва се извършване на устойчиви промени в начина на живот. Наличието на добър холестерол е полза, която не се определя от тази скала. Малките промени се натрупват. Ако не сте ходили при личния лекар скоро е добре да отидете на профилактичен преглед и да забележите нивата на HDL и LDL холестерола, така че да сте по-наясно с тялото си, неговото вътрешно здраве и какви промени може да се наложи да направите, за да подобрите не само вашето здраве, но и вашето качество на живот.

Превод

Общо
Холестерол - повече добър и по-малко лош
Заглавие
Холестерол - повече добър и по-малко лош
Описание
Колкото по-висок е вашият LDL, толкова по-висок е рискът от сърдечни заболявания.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker