Новини

Как да се адаптираме към активна работа след отпуска?

Няколко ценни съвета от известния психолог д-р Ценка Местанска

Сезонът на отпуските почти отмина и е време за активна работа.
За съжаление мнозина, които се завръщат на работа след отпуска, изпадат в необяснима депресия, имат проблеми със сутрешното ставане, работата не им спори и се чувстват изморени, казва д-р Ценка Местанска.

Сезонът на отпуските почти отмина и е време за активна работа. За съжаление мнозина, които се завръщат на работа след отпуска, изпадат в необяснима депресия, имат проблеми със сутрешното ставане, работата не им спори и се чувстват изморени. Според учените причините основно са психологически и затова специалистите съветват да си осигурим плавен преход от почивните към всекидневните професионални задължения.
Как това да се случи безпроблемно и да се върнем на работа с желание , разговаряме с д-р Ценка Местанска, психолог и семеен консултант, сертифициран експерт по ТЕС (техника за емоционална свобода), метод в енергийната психология. ТЕС е създаден от американския инженер от университета Станфорд Гари Крейг , който се основава на разбирането, че всички негативни емоции са прекъсвания в енергийната система на човешкото тяло.
Д-р Местанска, след отпуска обикновено на човек му трябва време, за да влезе отново в ритъм. Нормално ли е това и има ли начини, с които бързо да влезем в час и да бъдем пълноценни на работа?
Да това е често срещано явление. Защо? Защото през отпуската сме настроени на други вибрации, друга енергия тече в нас. Когато трябва да започнем работа, много внимателно трябва да подходим към пренастройването на нашето тяло – духовно, ментално, дори и физическо. Хубаво е след почивката поне един-два дни да имате възможността да се адаптирате. Първо към дома, второ да се настроите за работа, защото много резкият скок е шок за тялото. Ако трябва веднага да тръгнете на работа, това е стрес за тялото и клетките, защото обстановката е различна, хората са различни, отговорността е много по-голяма на работното място. А отговорността е много важна. И когато вие не сте в кондиция, когато сте в апатия, ако сте разсеяни и не си вършите добре работата, това се забелязва от колегите. Това от една страна допълнително ви натоварва, а и не е добро и за вашето име, разбира се.
Как на практика можем да си помогнем в такава ситуация?
Препоръчвам хората първо да си направят ревизия на чувствата, които изпитват, след като са се върнали след отпуска. Дали желанието за работа е нула по скалата от нула до десет. Ако е нула или близко до нея, е добре да се замислят дали изпитват още някакви негативни емоции, свързани със започването работата. Нека всички да ги запишат на лист хартия и да започнат да работят от първото до последното, като спазват една формула. Нека първо си кажат: Въпреки че не ми е приятно да тръгна на работа, аз се приемам такъв съм. Приемането е една много силна форма, чрез която ние се настройваме: приемаме ситуацията, че не можем да бъдем постоянно в отпуска, че идва един момент, в който почивката свършва и трябва да започнем работа. След това да благодарим за отпуската, че е била толкова хубава, че ни е заредила с енергия, че сме релаксирали и преживяли приятни мигове. Да простим на себе си, ако изпитваме негативни чувства, защото точно те блокират нашето тяло и ни карат да се чувстваме нещастни. Накрая нека да се усмихнат – на ситуацията, че те са отпочинали, че са заредени с енергия и могат да постигнат успехи в кариерата си, да бъдат още по-успешни в професионален аспект. Ако усмивката на грейне на лицето им, нека поне да се усмихнат вътрешно, в своето тяло, защото това тяло е успяло да се възстанови през отпуската и сега е готово отново за обичайната работа.

Общо
Как да се адаптираме към активна работа след отпуска?
Заглавие
Как да се адаптираме към активна работа след отпуска?
Описание
Няколко ценни съвета от известния психолог д-р Ценка Местанска.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker