Новини

Как да се предпазим от мъртво течение – съветите на един спасител

Как да се предпазим от мъртво течение?
Как да се предпазим от мъртво течение?

Мъртво течение или наричано още мъртво вълнение е явление, при което водни маси се придвижват под формата на скрито за окото течение по посока от брега към морето.

Повечето от инцидентите в морето са предизвикани именно от мъртвото вълнение и от непознаването му. Защо точно сега пишем тази статия? Провокирани от един спасител, който преди няколко дни, при червен флаг, настояваше първокласничка да излезе от морето с пояса си, макар че беше само на два-три метра от брега. Именно той ни обясни, че с пояси, жилетки, дюшеци и др. не се влиза в морето при червен флаг и вълни, тъй като много бързо вълните те дръпват навътре…

Явлението е често срещано точно през август. Не е постоянно и може да сменя мястото си. Наблюдава се при по-силно вълнение на морето, обикновено в залив, когато вълните се пресичат и събират на едно място. Събраната там вода се оттегля в обратна посока и отнася със себе си пясък, поради което дъното е по-дълбоко. Така образуваната река губи силата си на около 50 м. от брега, където се среща от следващите вълни. Течението се образува на метър два от брега и успоредно на него, като дълбочината му зависи от силата на вълнението. На пръв поглед морето е спокойно, без гребен на вълната. Под повърхността му действат силни подводни течения.

При попадане на мъртво вълнение е изключително важно да се запази спокойствие. При по-голяма сила плуването срещу течението е непосилно и за добър плувец. Техниката на излизане от течението е да се плува успоредно на брега, като плувецът може да се остави да бъде отнесен и малко навътре в морето. Винаги на 5-6 метра в страни от течението е плитко, което се дължи на утаяващия се пясък при отслабване на силата му.

Мъртвото вълнение е опасно, защото представлява невидима заплаха за къпещите се. Забелязва се трудно, тъй като на морската повърхност водата се движи по-бавно, отколкото в дълбочина, а прииждащите вълни го прикриват.

Суеверието гласи, че най-често мъртвото вълнение се появява в началото на август. Това е свързано с 2 август, Илинден, според стария църковен календар.

Разбира се, за бъде сигурността на първо място, е необходимо да се посещават само охраняеми плажове, на които има обучени спасители и да се потърси тяхната помощ.

Източник: Wikipedia и Здраве да е

Общо
Как да се предпазим от мъртво течение?
Заглавие
Как да се предпазим от мъртво течение?
Описание
Мъртво течение или наричано още мъртво вълнение е явление, при което водни маси се придвижват под формата на скрито за окото течение по посока от брега към морето.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker