Новини

ИЗВЪН РАМКИТЕ. Спектакълът идва!

Спектакъл „Извън рамките“ ще покажат Малките, Големите и Артистите на 17 юни, четвъртък, от 18:00 ч. в салона на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Русе. Мултимедийният пърформанс се създава по проект „Извън рамките. Креативност в общността. Взаимодействие чрез изкуство и диалог“ на сдружение „Европейски пространства 21“, подкрепен от Национален фонд „Култура“, програма „Социално ангажирани изкуства“ 2020.

Партнират Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“, Сдружение „Еквилибриум“ и Комплекс за социални услуги за деца и семейства КСУДС.

В цялостната реализация по измислянето на историите, претворяването им на сцена, образите, сценографията, видеоепизодите и анимацията участват 20 деца и подрастващи от различни социални групи. Малките са от маргинализирани общности или с трудни семейни истории. Големите завършват училището по изкуствата или учат в Английската гимназия на Русе.

„В продължение на няколко месеца работихме заедно. Дискутирахме важни и вълнуващи въпроси като Страх и Общуване, Страх от Общуване, Приятелство, Другите и Толерантността. Нарисувахме ги, после ги оживихме в анимация и ги поставихме на сцена. Използваме методите на играта и на примера на блестящата общност, за да докоснем сърцата на децата и младежите и да насърчим погледите им към изкуството“. Това обясни Цвета Ненова, председател на сдружение „Европейски пространства 21“.

„Сценарият включва историите на децата и младежите, сресахме думите заедно, заедно оформихме посланията. Всяко дете може да влезе в света на изкуството, важното е кой и как му отваря вратата“, каза Илия Деведжиев, сценарист и ръководител на творческите ателиета.

„Като основна част от сценографията използваме образите, нарисувани от Малките, или историите на Големите. Оживихме ги чрез техниката на снимана анимация, която често използвам в мои собствени творби“, разказа визуалната артистка и сценограф в проекта Еслица Попова.

„За децата от Комплекса, които имат драматични лични съдби и често ниска самооценка, да работят с професионалните артисти беше много важно. Сигурни сме, че поне нещо в тяхната душа се променя, и гледат с други очи на изкуството“, сподели Светла Межри, директор на КСУДС.

„Още преди да започне проекта направихме анкета сред децата и родителите и те искрено искаха да се включат в дейностите. Всяко дете има нужда от подкрепа и внимание, за да се отключи към света, мисля, че „Извън рамките“ го направи“, е мнението на Стефка Петева, координаторът от КСУДС.

„Надявам се, че въпреки трудностите и предизвикателствата, успяваме да създадем вълшебства, които да покажем в пърформанса. Не резултатът е важен, а Пътя, който заедно изминаваме – професионалните артисти и децата“, обясни режисьорът Димитър Липовански.

Спектакълът ще бъде заснет и разпространен онлайн в партньорски мрежи и канали. Видеонаръчник ще опише добрите практики от процеса и ще бъде споделен с други професионални артисти, които работят с проблемни социални групи в ангажирани изкуства в България.

Подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Социално ангажирани изкуства“ през 2020-а година дава шанс за живот на този проект. Стойността на финансирането е 14852 лв. В продължение на 11 месеца 7 творци работят с 20 деца и младежи, увличат повече от 200 представители на различни целеви групи. Резултатите от проекта ще достигнат до повече от пет хиляди души.

Общо
ИЗВЪН РАМКИТЕ. Спектакълът идва!
Заглавие
ИЗВЪН РАМКИТЕ. Спектакълът идва!
Описание
Спектакълът ще бъде заснет и разпространен онлайн в партньорски мрежи и канали.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker