НовиниОт природата

Лофант – билката, която подмладява и повишава концентрацията

В последно време, има данни за въздействието му и върху растежа на косата – чрез козметика и външно приложение

Лофант - лечебно растение.
Медът от лофант притежава изключително ценни лечебни свойства.

В началото на есента, Централният общински пазар в града ни е пъстроцветна пасторална картина, вплела в себе си плодовете на богатия урожай на лятото – плодове от всички краища на България, зеленчуци, ядки, мед, изсушени билки и различни зелени подправки и треви, намиращи широко приложение не само в кулинарията, но все по-активно навлизащи и в хомеопатията, и медицината.
В началото на есенния сезон за съжаление, познат ни и с проявления на различни болестни състояния, в един от магазините на Централен общински пазар – магазин 2-01, откривам билката лофант. За първи път срещам тази билка. Оказва се, че тя е изключително медоносно и лечебно растение, а и единствено тук ще откриете разсад за нея, който бихте могли да засадите до края на м.септември, било то в градината си или в саксия на балкона.
Лофантът е многогодишно, силно студоустойчиво, сухоустойчиво, непретенциозно към почва и отглеждане растение, слънцелюбиво, декоративно, силно ароматно и притежаващо уникални медоносни и лечебни свойства биле. Медът от лофант притежава изключително ценни лечебни свойства. На пазара ще откриете разсад за лилав лофант, който е най-автентичната разновидност и, съответно, лечебните му свойства са най-добри.
Полезните му свойства, установени до момента, са известни, но световно известни фитотерапевти продължават да работят в посока разширяване неговото приложение в широк кръг от заболявянията на съвременния човек. Към момента, лофантът има терапевтично и оздравително действия при гастрити, язви на стомаха и червата; понижава кръвното налягане при хипертоници; силно антиоксидантно действие- пречиства кръвта и тялото от токсини и свободни радикали – чрез регулиране на холестерола и извеждане на вредни съединения; силно подмладяващо действие; повиша либидото; при проблеми с дихателната система, оказва помощ и при вдишване чрез аромата, който отделя; има данни за оказана помощ във функциите на черния дроб; улеснява диурезата при бъбреците; в помощ е при менструални проблеми, а ароматът на самото живо растение има ободряващо действие, повишава концентрацията, като същевременно спомага за преодоляване на депресивни състояния и заболявания на нервната система. В последно време, има данни за въздействието му и върху растежа на косата – чрез козметика и външно приложение.
Лофантът е една от билките, които фитотерапевтите все повече препоръчват за терапията при функционални разстройства на жлъчката, хепатити и установяват благоприятно действие при пострадали от радиация.
Все още, лофантът е рядкост и е дело на труда на ентусиасти, а в Русенския регион, тази билка и разсад за нея се отглежда единствено от семейство Милеви, което се е отдало на отглеждане и търговия с различни билки, подправки, цветя и биологично здрави зеленчуци, които излагат в своя магазин 2-01 на Централен общински пазар.

Общо
Лофант – билката, която подмладява и повишава концентрацията
Заглавие
Лофант – билката, която подмладява и повишава концентрацията
Описание
В последно време, има данни за въздействието му и върху растежа на косата – чрез козметика и външно приложение.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker