Новини

Импланти със соларно захранване ще връщат зрението на слепи хора

Учените разполагат с копия, които са инсталирани на плъхове

Учени са изобретили имплант, които се захранват от светлината.
Учени са изобретили импланти, които се захранват от светлината.

Електронните импланти, които връщат зрението на слепи хора не са голяма новост и се използват от години. Един от големите им недостатъци обаче е нуждата от външен източник на захранване. Благодарение на новите технологии този проблем ще се реши, тъй като учени са изобретили имплант, който се захранва от светлината и няма нужда от друг източник на енергия.
Новите дигитални очи са проектирани да поемат работата на светлочувствителните рецептори, които са налични при здравите хора. Тези рецептори се увреждат с възрастта или поради някакво заболяване и доста хора ослепяват необратимо. В новите очи ще има матрица, подобна на тази в цифровите фотоапарати и фотоволтаични пиксели, които ще абсорбират инфрачервената светлина, превръщайки я в енергия, която ще захранва зрението.
Учените от Университета в Станфорд в Калифорния вече с разполагат с работещи копия на соларните очи, но те са инсталирани на плъхове. За сега не са провеждани опити с хора, но технологията изглежда обнадеждаващо и дава надежда на пациентите със зрителни увреждания.
Дигиталните очи всъщност представляват очила, които абсорбират визуалната информация. След това я излъчват към чип, който е имплантиран в очите. Очилата са нужни защото нормалната светлина не е достатъчно силна, за да захрани очите и е нужна по-голяма площ за събиране на енергията.

Общо
Импланти със соларно захранване ще връщат зрението на слепи хора
Заглавие
Импланти със соларно захранване ще връщат зрението на слепи хора
Описание
Новите дигитални очи са проектирани да поемат работата на светлочувствителните рецептори, които са налични при здравите хора.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker