МедицинатаНовини

Вече и в България – оплождане с иновативната ICSI техника

През 1992-а се ражда първото бебе в света, заченато по този метод

ICSI - Иновативна технология, която води до по-голяма ефективност на инвитро процедурите.
ICSI – Иновативна технология, която води до по-голяма ефективност на инвитро процедурите.

Иновативна технология, която води до по-голяма ефективност на инвитро процедурите, въведе скоро медицинският център „Димитров“. Става въпрос за така нареченото оплождане ICSI (intracytoplasmic sperm injection).
ICSI (ИКСИ) оплождането се осъществява чрез директно инжектиране на сперматозоида в цитоплазмата на яйцеклетката. Единственият недостатък на този метод е евентуалното механично травмиране на овоцита, което може да настъпи при преминаване на инжекционната пипета през външната обвивка (zona pellucida) и клетъчната мембрана.
Използването на Piezo-асистираната микроманипулационна технология позволява обаче избягването на подобни увреждания. Същността на метода е в монтирането на специална приставка, която създава високочестотни импулси, позволяващи атравматичното преминаване на иглата през обвивките на яйцеклетката. Освен за ICSI, техниката може също така успешно да се използва за изолиране на бластомери (за нуждите на предимплантационната генетична диагностика), трансфер на цитоплазма, подпомагане на излюпването на бластоцистите и др.
Апаратурата, която МЦ „Димитров” използва за процедурата, е от последно поколение и е предоставена от фирма „Мейона“ ООД.

Процедурата ICSI се прилага, когато при някои от мъжете се наблюдават сериозни отклонения в семенните показатели.
Процедурата ICSI се прилага, когато при някои от мъжете се наблюдават сериозни отклонения в семенните показатели.

Процедурата ICSI се прилага, когато при някои от мъжете се наблюдават сериозни отклонения в семенните показатели. ICSI методът е деликатен и труден, защото сперматозоидът, който средно е 7 микрометра, трябва да бъде инжектиран в яйцеклетка, която е 135 микрометра В този случай оплождането зависи от качеството на спермата, а процентът на успеваемост е около 70%. ICSI техниката e възможно да бъде извършена, дори когато в спермата са налични само единични сперматозоиди. Трябва да отбележим, че ICSI (ИКСИ) може да се изпълни и при добри спермограми, но с установена несъвместимост между партньорите или при т.нар. неизяснен фактор, т.е. когато няма видим проблем в изследванията и на двамата, но не се стига до бременност. Методът може да бъде направен и ако двойката е имала неуспешен първи опит за инвитро, когато не се случва спонтанното оплождане на половите клетки.
Естествено е да има и притеснения дали няма някаква опасност за жената. Всъщност истината е, че за жената, подлагаща се на ИКСИ, усещанията са същите както при процедурите при стандартно ин витро оплождане. Разликата е само в работата на ембриолога.
Притеснения дали при наличието на малко сперматозоиди няма опасност да се роди дете с увреждания, е въпрос, който тревожи желаещите да станат родители. През годините има дебати относно последствията на ICSI техниката върху плода и новороденото. Според някои научни проучвания се наблюдават 6 % малформации у плода спрямо 4 % след класическо ин витро оплождане или след спонтанно забременяване. Днес тази процедура обаче се прилага повсеместно по цял свят, като учените са категорични – не се наблюдава покачване на заболяемост, смъртност и вродени аномалии при децата, заченати по този начин. Първото бебе, заченато чрез ИКСИ метода, се ражда през 1992-а. От тогава до сега много жени по света са се сдобили с желаното дете чрез тази иновативна техника, която вече ще може да се използва и в България.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker