Новини

Хранене за здрави кости през целия живот

Наличието на една фрактура увеличава с 86% риска от появата на следващи фрактури и при двата пола

Хранене за здрави кости през целия живот.
Хранене за здрави кости през целия живот.

Ежегодно отбелязваният Световен ден на остеопорозата – 20 октомври под егидата на Международната фондация по остеопороза, през 2015 г. е фокусиран върху правилното хранене през различните етапи на живота, което допринася за укрепване и поддържане на костите, за да могат да ни служат до дълбока старост. Приблизително една от всеки три жени и един от всеки петима мъже над 50-годишна възраст получават остеопорозна фрактура до края на своя живот. Наличието на една фрактура увеличава с 86% риска от появата на следващи фрактури и при двата пола. При бедрените фрактури смъртността е 20-24% в рамките на година след фрактурата. Към 2050 г. се очаква броят на бедрените фрактури в света да нарасне с 310% при мъжете и 240% при жените.
По традиция през м. октомври в страната се провежда информационна и скринингова кампания за запознаване с личните рискови фактори и ранна профилактика на заболяването. рамките на тази кампания със съдействието на Община Русе на 15 октомври 2015 г./четвъртък/ от 14,00 до 16,00 часа в Зала “Култура” на ул. “Цариброд” № 3 (срещу Телевизионния център) ще се проведе информационно събитие „Да запазим костите си здрави!“, на което посетителите ще могат да научат кои са трите важни ключа на правилното хранене при мъже и жени – гаранция за здрави кости през всеки етап от живота, да попълнят тестове за определяне на личните рискови фактори от остеопороза, да се запознаят със здравословните норми на индекса на телесна маса, съдържанието на калций в диетата и двигателната активност. По време на събитието ще се проведат и измервания на костна плътност и телесен състав на цена 10,00 с предварително записване на тел. 0884 71 44 39 .
Информационното събитие „Да запазим костите си здрави!“ е част от глобалната инициатива на Международната фондация по остеопороза, която се провежда в над 200 страни и призива на организаторите в цял свят е посетителите да носят бяла дреха или лента в знак на подкрепа на движението за по-добро здраве на костите.

Общо
Хранене за здрави кости през целия живот
Заглавие
Хранене за здрави кости през целия живот
Описание
Наличието на една фрактура увеличава с 86% риска от появата на следващи фрактури и при двата пола.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker