Новини

Обединени в борбата с диабета

На 14-ти ноември, на площада на Централен общински пазар – Русе, ще се проведе кампания за измерване на нивото на кръвната захар

. Включването на ученици, които по свой начин ще станат съпричастни към кампанията, чрез рисунки и танци, засилва общестеното съзнание относно проблемите на хората, засегнати от диабет.
Съвместна инициатива на „Общински пазари“ – Русе, УМБАЛ „Медика Русе“, Фирма за медицински изделия – РСР, ПГСАГ „Пеньо Пенев“ и СУ „Йордан Йовков“ – гр. Русе по повод Световния ден за борба с диабета.

Съвместна инициатива на „Общински пазари“ – Русе, УМБАЛ „Медика Русе“, Фирма за медицински изделия – РСР, ПГСАГ „Пеньо Пенев“ и СУ „Йордан Йовков“ – гр. Русе по повод Световния ден за борба с диабета.
На 14-ти ноември, на площада на Централен общински пазар – Русе, ще се проведе кампания за измерване на нивото на кръвната захар от 11:00 до 13:00 часа. Екип от Вътрешно отделение към УМБАЛ „Медика Русе“ и представител на фирма „РСР“ ще проведат контролните изследвания и ще информират гражданите за методите на профилактика, а домакините от Общински пазари ще почерпят със здравословна овесена каша всеки, тествал своя показател. Включването на ученици, които по свой начин ще станат съпричастни към кампанията, чрез рисунки и танци, засилва общественото съзнание относно проблемите на хората, засегнати от диабет.
За предходната година в България заболелите са достигнали близо 8.8%, което е половин милион. Успешно лечение понякога е възможно чрез подходящ двигателен режим, съчетан със строга диета, в която се изключва приемането на бързоусвоими захари и се намаляват до минимум животинските мазнини. За снижаване риска от появата му е препоръчително да провеждате поне 30-минутна умерена физическа активност на ден – бързо ходене, плуване, каране на колело, танци и други. Веднъж появил се обаче, проблемът не може да бъде решен само с поддържане на здравословен начин на живот. Специалистите съветват да не се прилага самолечение при високи нива на кръвна захар, задържали се продължително време. Страшното при диабета е, че обикновено не идва сам, а с редица съпътстващи заболявания и усложнения. Лошият контрол на кръвната захар може да увреди очите, бъбреците и кръвоносните съдове, което от своя страна може да завърши със загуба на зрението, бъбречна недостатъчност и дори да се наложи ампутация на крайник. Основна цел, за подобряване на качеството на живот с диабет е поддържането на добри стойности на нивата на кръвна захар. Съпътстващите усложнения могат да бъдат елиминирани на 50% при своевременна реакция и прилагане на адекватно лечение.

Общо
Обединени в борбата с диабета
Заглавие
Обединени в борбата с диабета
Описание
На 14-ти ноември, на площада на Централен общински пазар – Русе, ще се проведе кампания за измерване на нивото на кръвната захар.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker