Новини

Над 150 милиона в света страдат от диабет тип 2

Д-р Мария Цонева: Хората да си правят профилактични изследвания, дори ако нямат сериозни симптоми

Над 150 милиона в света страдат от диабет тип 2 и техният брой тепърва ще нараства.
Над 150 милиона в света страдат от диабет тип 2 и техният брой тепърва ще нараства.

Над 150 милиона в света страдат от диабет тип 2 и техният брой тепърва ще нараства, съобщават от Световната здравна организация. Тъй като това заболяване води до понижено качество на живот и дори до инвалидизация, СЗО му обръща специално внимание и определя 14 ноември за Ден на борбата срещу диабета.
Често уриниране, сухота в устата, повишена жажда – това са симптоми, които трябва да накарат човек да отиде на лекар. Мъжете обикновено търсят в подобни случаи уролог, но може да става дума за недиагностициран диабет, така че е важен и прегледът при ендокринолог. Диабетът е предпоставка за възпаление на пикочните пътища, защото повишената захар в урината е добра среда за развитие на болестотворните бактерии, обяснява д-р Мария Цонева, лекар-ординатор в отделение „Вътрешни болести“ на МБАЛ „Медика“ в лекция, посветена на това социалнозначимо заболяване, в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в рамките на клуб „Здраве“. Нейният съвет е да не се пропускат профилактичните прегледи и изследвания.
Според д-р Цонева самолечението, доверяването само на билки или на хомеопатични лекарства и на всякакви други алтернативни методи на лечение е опасно и може да влоши заболяването. „Скептична съм към хомеопатията, но съм убедена, че медикаментозната терапия за контрол на диабета е задължително да се комбинира с диета, а билките и спортът могат да подобрят ефекта“ – казва д-р Мария Цонева.
Нейният съвет към диабетиците е силно да ограничат приема на въглехидрати – не само на бяла захар, бели брашна и всички тестени изделия и сладкиши, но и на плодове, особено на сладките. Това не означава пълно изключване, а контрол. За плодовете това означава да се консумират на бройки – например 1-2 ябълки на ден, 3-4 кайсии, грозде по 3-4 зърна, мед – една лъжичка. Това „пиршеството“ диабетиците би трябвало да си позволяват по изключение 1-2 пъти в месеца. Особено внимателни бъдете с плодовите сокове и меда, защото те съдържат висок процент захари, които се усвояват почти мигновено от организма, предупреждава лекарят. Затова при хипогликемия ендокринолозите съветват болните да имат под ръка винаги захарче, мед или плод. Шоколадът не се препоръчва, защото по-бавно се усвоява.
При диабета позволени са пълнозърнестите култури, при които захарите са бавноразграждащи се и поради това не предизвикват рязко покачване на захарта в кръвта. „Може ориз, но кафяв, картофите също трябва да се ограничат, защото съдържат много въглехидрати. Диетата на диабетика трябва да включва преди всичко птиче месо, риба, зеленчуци, мляко и млечни произведения“- казва д-р Цонева. Отбелязва обаче, че тъй като при това заболяване обикновено има и съпътстващи заболявания, диетата трябва да бъде съобразена и с тях. Например ако човекът има и високо кръвно, трябва да ограничи наситените мазнини, солта, да приема повече Омега 3 мастни киселини, отбелязва тя. Освен това хората с диабет тип 1 трябва да пазят по-строга диета, отколкото тези с тип 2.
Д-р Цонева препоръчва всеки диабетик трябва да има глюкомер, за да може да съобразява не само дозите инсулин, които си поставя, но и диетата си със стойностите на кръвната си захар. Целта е захарта в кръвта да се поддържа в норма, да се избягва хроничната хипергликемия, а и да не се стига до хипогликемия.
Колкото повече въглехидрати консумирате наведнъж, толкова повече стимулирате производството на инсулин, предупреждава лекарката. Обръща особено внимание на гликемичния индекс (ГИ) на въглехидратите. Ако например изядете 2 парчета кекс, рафинирани въглехидрати с висок гликемичен индекс, те се ще усвоят много бързо и ще вдигнат рязко нивото на кръвната захар. Тялото ще реагира стресово и ще произведе голямо количество инсулин, за да смъкне кръвната захар. Ако обаче приемете 100 гр. овесени ядки, които са с нисък ГИ, те ще се усвоят за часове, покачвайки бавно и умерено кръвната захар, реципрочно и инсулина. Затова диабетикът трябва да познава ГИ на храните и съобразява диетата си с тях, за да не стига до усложнения, е съветът на д-р Мария Цонева.

Общо
Над 150 милиона в света страдат от диабет тип 2
Заглавие
Над 150 милиона в света страдат от диабет тип 2
Описание
Д-р Мария Цонева: Хората да си правят профилактични изследвания, дори ако нямат сериозни симптоми.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker