Новини

Грипна вълна заля Русе

7 доказани случая на грип „Калифорния“ наложиха обявяването на епидемия

Д-р Маргарита Николова и д-р Цветелина Мирчева обявиха пред журналисти грипната вълна в Русе
Д-р Маргарита Николова и д-р Цветелина Мирчева обявиха пред журналисти грипната вълна в Русе

От днес и Русенска област е в грипна епидемия. Решението за обявяването й бе взето от оперативното бюро за борба с грипа, след като заболеваемостта през тази седмица скочи почти двойно в сравнение с предходната. В момента болните от респираторни и грип са 272 на 10 000 души население, което налага обявяването на епидемията. Грипна ваканция обаче засега няма да има, тъй като отсъстващите по болест ученици са едва 9-10%, категорични са от Регионалната здравна инспекция. Областният епидемиолог, шеф на дирекция „Противоепидемичен контрол“ д-р Цветелина Мирчева уточни, че, за да има грипна ваканция, болните ученици трябва да станат близо 30%. Специалистите следят картината на заболеваемостта и ако броят на децата с вирусни заболявания нарасне, ще бъде обявена и грипна ваканция. Решението за нея ще бъде взето на сбирка на оперативното бюро за борба с грипа този петък, уточни директорът на РЗИ д-р Маргарита Николова. Най-засегнати от вирусните инфекции са децата на възраст до 4 години. След тях е групата на учениците и младежите от 15 до 29 години, а непосредствено след тях са децата от 5 до 14 години.

Резултатите от гърлени смивки/проби/ на болни пациенти, взети от лични лекари от различни райони на града и изпратени за анализ в София, показват, че щамът „Калифорния“, известен още като АН2N1, е засегнал най-много от пациентите. Става въпрос за седем доказани случая на грип от този тип. Само два пък са доказаните случаи на грип от типа „Виктория“, останалите случаи са комбинация от двата щама.

От днес болничните заведения, ДКЦ-тата и медицинските центрове спазват всички предписания на здравната инспекция за ограничаване на заразата. Спират посещенията и плановите операции в болници, както женските и детски консултации в медицинските центрове. Здравните работници в лечебните заведения и в заведенията за доболнична помощ слагат задължително маски, които се сменят през три часа. Болни членове на медицинския персонал няма да се допускат на работа. В детски градини и ясли пък се засилва тъй наречения „строг филтър“, осъществяван още на входната врата на детското заведение. Учители и медицински работници ще връщат вкъщи децата, които кашлят, имат хрема или са с температура.

Автор и снимка: Валентина Караджова

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker