Новини

Родители протестираха срещу задължителната ваксинация

Ваксинирането да става след информирано съгласие и при индивидуален подход

Десетки родители протестираха вчера в Пловдив срещу задължителната ваксинации на децата в България.
Десетки родители протестираха вчера в Пловдив срещу задължителната ваксинации на децата в България.

Десетки родители протестираха вчера в Пловдив срещу задължителната ваксинации на децата в България. Подобно недоволство изразиха едновременно майки и татковци от 7 балкански държави- България, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Словения. Идеята за балканския протест се ражда във Фейсбук и 14 хиляди родители застават зад него.
Според недоволните родители всеки трябва сам да решава дали да имунизира своето дете. Причината – липсата на информация за рисковете от поставянето на ваксини. Някои от родителите разказват и за случаи на увредени деца след поставена имунизация.
Лекарят да има индивидуален подход към всяко дете и да преценява има ли нужда от ваксина или не. Зад това искане застават пациентски орагинизации. Те настояват ваксините да бъдат слагани след обстойна преценка на здравословното състояние на детето, лекарят да съобрази какъв ще бъде ефектът и ако в семейството има някакви наследствени заболявания. Най-общо казано – ваксинирането да става след информирано съгласие и при индивидуален подход.
Родители протестират срещу 6-валентните ваксини, те смятат, че в имунизационния календар трябва да се включат и моноваксините, както в други европейски страни.
Родители на деца с различни заболявания и увреждания вярват, че за това състояние на децата им са виновни ваксините. Едни разказват, че детото им е започнало да прави пристъпи и алергични реакции след ваксина, други свързват аутизма на детото си също със задължителните ваксинации.
Ако питате официалните медицински власти у нас, те отричат категорично такава връзка с мотива, че няма научни доказателства за такава зависимост. Те твърдят, че без ваксините човечеството би се върнало назад във времето, когато хиляди хора са умирали от туберкулоза, дифтерит, шарка и др. болести. Впрочем не само българските медици са убедени в положителния ефект от ваксините. Данните за детската смъртност от диария в Мексико категорично потвърждават това – след 2007 година, когато се въвежда масова ваксинация, здравните власти в далечната страна отчитат рязък спад на това опасно заболяване и на леталните изходи. Категоричен резултатат се наблюдава и в САЩ – след като през 60-те години там се въвежда масова ваксинация срещу дребна шарка, днес броят на случаите е паднал почти до нула.
Лекари предупреждават, че отказатъ от ваксинации може да има лоши последствия не само за конкретното дете, но и за останалите, тъй като това повлиява колективния имунитет, ако, разбира се, броят на неваксинираните нарастне.
Има и медици, които смятат, че по въпроса дали са полезни или вредни ваксините, не може да се даде еднозначен отговор. Отново всичко е индивидуално и свързано с уникалността на организма. От друга страна обаче има доста западни публикации, които свързват появата на редица автоимунни заболявания след прекарани в детството тежки инфекциозни заболявания. Пример в това отношение са бавните, латентни вирусни заболявания – склерозиращ паненцефалит след морбили, протичащ с припадъци и миоклонии и след бърза прогресия за 12 – 18 месеца водещ до смърт. Забелязано е, че в страните, където имунизационната програма включва активна противоморбилна ваксинация, процентът на това заболяване е рязко намалял, докато в страните от Централна Америка и Средния Изток е сериозен педиатричен и неврологичен проблем. Автоимунните последствия при прекарана рубеола се проявяват с тежка енцефалопатия – увреждане на мозъка, артрити, при ОВХ тип В – полиартрити и гломерулонефрит. Има публикации, които алармират и за карцерогенност на някои вируси . Това са аргументите „аз“, но има и аргументи „против“.
Да се твърди, че няма противопоказания при ваксините, е несериозно, смятат част от медиците. Те смятат, че дижипитата би трябвало да ги разясняват пред родителите и заедно с тях да вземат най-доброто решение. Защото независимо дали вирусът е жив или убит, ваксинацията е вкарване на чужд агент в организма и всеки организъм може да реагира по различен начин. Най-малкото, лекарят трябва да прецени много добре здравословното състояние на детето, пред и да го ваксинира.
Що се отнася до твърденията, че ваксините се прилаг масово, за да печелят фармацевтичните компании, или пък за контрол на населението са несериозни и се разпространяват от привържениците на конспиративните теории. Ако е само до печалбата на фармацевтичните фирми, те го правят и от лекарства и хранителени добавки. Означава ли това, че хората не трабява да приемат лекарства и добавки?!

Общо
Родители протестираха срещу задължителната ваксинация
Заглавие
Родители протестираха срещу задължителната ваксинация
Описание
Ваксинирането да става след информирано съгласие и при индивидуален подход
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker