НовиниОт природата

Растения пречистват въздуха и внасят уют

Те влияят положително и на психическото ни здраве и състояние

Растенията пречистват въздуха и внасят уют.
Растенията пречистват въздуха и внасят уют.

Повечето растения освен че внасят уют и добро настроение в дома, помагат и за прочистването на въздуха, свеждат до минимум вредното въздействие на битовата техника и синтетичните материали.
Въздухът в жилището става по-чист с 40%, когато в него се разположат няколко саксии със стайни растения, заради способността им да поглъщат въглероден двуокис и да отделят кислород. Такива доставчици на кислород са хлорофитума, дифенбахията, монстера, фикус, аукуба, каладиум.
Растенията, които отделят фитонциди са много. Това са бактерицидни вещества, един вид растителни антибиотици, които унищожават бактериите. Интересно е, че антуриумът например унищожава 70% от стафилококите (бактерии, причинители на инфекции) в помещението. Трябва да отбележим, че това растение е хубаво да бъде поставено на недостъпно за деца и домашни животни място, защото сокът му е отровен. Азалията пък унищожава стрептококите. Всички цитрусови дръвчета успешно се борят срещу микробите. Такива са миртата, розмаринът, хлорофитумът, аглаонемата, пелеята, дифенбахията, хибискуса, каланхоето, пиперонията.
Лимоновото дръвче, здравецът, бръшлянът, наровото дърво и аспарагусът изпаряват във въздуха фитонциди и етерични масла, полезни в преодоляването на редица заболявания. Те способстват за подобряването на имунитета на обитателите на жилището.

Антуриумът поглъща амоняка, който се отделя в дома, когато той се обитава и от домашни животни, и по този начин намалява вероятността от заболявания на дихателните органи.
Антуриумът поглъща амоняка, който се отделя в дома, когато той се обитава и от домашни животни, и по този начин намалява вероятността от заболявания на дихателните органи.

Антуриумът поглъща амоняка, който се отделя в дома, когато той се обитава и от домашни животни, и по този начин намалява вероятността от заболявания на дихателните органи. „Антуриумът поглъща амоняка, който се отделя в дома, когато той се обитава и от домашни животни, и по този начин намалява вероятността от заболявания на дихателните органи.
Друго растение, което успява да преработи и премахне вредните за човека ксилол и толуол, които са съставна част на някои от съвременните строителни материали, е антуриумът. Такъв ефект има и папратта нефролепсис. Азалията и спатифилумът поглъщат от въздуха фенола и толуола.
Антуриумът поглъща амоняка, който се отделя в дома, когато той се обитава и от домашни животни, и по този начин намалява вероятността от заболявания на дихателните органи. Други не по-малко ефикасни унищожители на амоняка са стайната хризантема и азалията.
Любопитно е, че японската аукуба унищожава спорите на гъбичките, които летят във въздуха, и попадат в дихателните пътища като предизвикват сухота в лигавицата, дразнене на гърлото и кашлица. Това растение има буен растеж и големи листа и е хубаво да се отглежда на първите етажи на сградите, където спорите на гъбичките са повече.
Когато се произвеждат мебели, направени от дървени стружки с лепило, се използват формалдехидни смоли, които отделят във въздуха канцерогенни вещества. Но папратта нефролепсис неутрализира тези излъчвания. Спатифилумът и азалията също до голяма степен поглъщат формалдехида от въздуха.
Още един плюс е, че растенията влияят положително и на психическото ни здраве и състояние. Мнението на езотериците е, че те неутрализират до известна степен отрицателните емоции, като отделните видове зелени помощници притежават различни качества в това отношение.

Общо
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker