Новини

Положителните страни на пребиотиците

Пребиотиците и пробиотиците поддържат позитивно стомашно-чревната система, която запазва здравето на червата и повечето други телесни функции

Пребиотиците помагат за поддържането на подходящ баланс на добри и лоши бактерии.
Пребиотиците са неживи въглехидрати и съединения на фибри, които тялото не може да разгради чрез процеса на храносмилане и те служат като източник на хранителни вещества и храни за пробиотици.

Вероятно сега се питате: „Какво, по дяволите, е пребиотик?“ Е, не се страхувайте, защото ще стигнем до това след минута. Точно сега ще се спрем за малко върху антибиотиците, защото съм сигурна, че в даден момент от живота си са ви били предписвани такива. Както когато получите бактериална инфекция на гърлото или ухото, кожата, белите дробове, пикочните пътища или навсякъде другаде, опитвате се да се излекувате с антибиотик, като пеницилин, амоксицилин или някакъв друг глупав цилин вместо с пробиотици.

И да, докато мислим, че бактериите са лоши, защото причиняват инфекция, знаем ли, че пробиотиците са трилиони добри бактерии, които живеят в червата и насърчават доброто храносмилане и са от съществено значение не само за здравето на червата, но и за укрепване на имунната система?
В по-голямата си част ни заливат с информация за това, че пробиотиците най-често се свързват с киселото мляко. Проблемът е, че по-голямата част от продаваното кисело мляко не е богато на пробиотици поради пастьоризация, което основно го превръща в течна мазнина.
По-добри природни източници се намират във ферментиралите храни като темпе (дълбоко запържени соеви зърна), кисело зеле, кефир, комбуча, кимчи, мисо и да, кисели краставички.
Но сега, какво по дяволите са пребиотиците?
Пребиотиците са неживи въглехидрати и съединения на фибри, които тялото не може да разгради чрез процеса на храносмилане и те служат като източник на хранителни вещества и храни за пробиотици, като живите бактерии, които живеят в червата.
Понеже сме почти невежи, ние ядем храни, които са добри източници на пребиотици (освен, разбира се, ако не ядем месо) като лук, чесън, праз, аспержи, ябълки, банани, артишок, цикория, пълнозърнести храни и боб. Когато добавим пресни листни зеленчуци, като зеле, спанак и броколи, които съдържат разтворими фибри и богати на минерална сяра като лук, чесън и аспержи, непрекъснато сме в печеливша ситуация.
Да, някои от тях се променят по време на готвенето, така че приемането на тези храни сурови ще запази най-високото ниво на пребиотици. За да приемате най-доброто от най-доброто е добре да готвите зеленчуците във вода, да добавите любимите си подправки и точно преди цялата вода да се изпари, добавете хранителна мая, която свързва всичко, така че не се губят хранителни вещества или пребиотици.
Технически, нямате нужда от пребиотици, за да живеете, тъй като никой не е умрял, защото не е имал достатъчно пребиотици в тялото си и никой не е умрял от яденето на твърде много лук или листни зеленчуци.
Перфектното смесване на добри и лоши бактерии е рядко, но високото ниво на лошите бактерии е гадно.

Въпреки това, повечето хора живеят с това състояние, което се дължи на яденето на нездравословни преработени храни, всичко, което има лице и майка, пилешки периоди, захарен стрес, изкуствени подсладители, генетично модифицирани организми и все по-популярните медикаменти.
Така че, правим това и се чудим защо имаме газове, защо ни се подува корема, имаме диария, запек, мускулни болки, синдром на раздразнителни черва, умора, стрес и т.н.
Пребиотиците, въпреки че не са от съществено значение за оцеляването ни, помагат за поддържането на подходящ баланс на добри и лоши бактерии чрез приемането на основни пробиотици.
В комбинация, пребиотиците и пробиотиците поддържат позитивно стомашно-чревната система, която запазва здравето на червата и повечето други телесни функции.
Докато изследванията на пребиотиците продължават, научните изследвания свързват пребиотиците с по-гладко храносмилане, по-добра имунна функция, по-ниско възпаление, хормонален баланс, костно здраве, по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания и различни видове рак.
Това, което не знаете, е, че човешката кърма е единствената храна, която съдържа както пребиотици, така и пробиотици. И тъй като кърмата е единствената естествено произведена и предназначена за човешка консумация храна, не мислите ли, че трябва да продължим да консумираме пребиотици, докато напуснем телата си?
Пребиотиците са гориво и храна за добри бактерии, които поддържат функционирането на червата ни на оптимално ниво. И както казах по-рано, силно преработените храни, захарта, изкуствените подсладители, наситените мазнини, токсините в околната среда, стресът и лекарствата, изписвани с рецепта, правят обратното, като принуждават тялото да работи по-здраво, за да остане здраво и така допринасят за хроничните заболявания.
Доброто или лошото здравословно състояние не е изходно заключение и не се основава единствено на генетиката. Основава се на избора, който правим всеки ден.
Не е ли по-добре да правим най-доброто за тялото, като приемаме пребиотиците с нашата диета и се отървем от това, което идва от кутия, кенче, заведение за бързо хранене или някакво мъртво същество, пълно с хормони на растежа, ГМО, въглероден моноксид, който удължават срока на годност до 3 седмици, когато естеството на мъртвото тяло е да изгнива, мирише и да побелее в рамките на няколко дни?

Положителните страни на пребиотиците
Пребиотиците и пробиотиците поддържат позитивно стомашно-чревната система, която запазва здравето на червата и повечето други телесни функции.
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker