Новини

Препоръчителните алкални и киселинни стойности

Измерването става с тест ленти

Водата съдържа както алкални, така и киселинни стойности.
Водата съдържа както алкални, така и киселинни стойности.

Всички знаем, че водата съдържа както алкални, така и киселинни стойности. Те се измерват със скала наречена pH. Тази скала е от 1 до 14, като 1-цата означава много киселинна среда, 7 е неутрална, а 14 е силно алкална среда. Нашите тела са изградени предимно от вода, като повечето телесни течности и кръвта, трябва да са леко алкални – от 7,35 – 7,45.
Най-лесният начин за измерване на този баланс използването на pH тест ленти, които могат да се намерят както в аптеките, така и в био магазини. С тях се тестват урината или слюнката и така човек разбира в какви граници е pH-то му в момента. Най-добрите стойности на рН на урината са в рамките на 6.0-6.5 рано сутрин и 6.5-7.0 вечер преди вечеря, а на слюнката от 6,8-7,2. pH нивата са индикатор за здраве или заболяване. Когато pH е небалансирано, нивата на pH са станали твърде киселинни или твърде алкални за дълъг период от време. Възможно е дисбалансът да остане незабелязан за дълъг период от време, но в дългосрочен план води до развитие на сърдечносъдови заболявания, рак, диабет, наднормено тегло, образуване на камъни в бъбреците, остеопороза, безсъние, раздразнителност, цялостна умора.

Седемте най-алкални храни.
Седемте най-алкални храни.

Интересно е да споменем, че киселинната среда е богата на протони, а алкалната на електрони. Електроните са причина за среда богата на кислород, което пък осигурява доставката на кислород навсякъде в тялото и задоволява нуждата на нормалните, аеробни клетки. В този тип среда микроорганизмите растат по-трудно и се създава баланс. Когато средата ни е киселинна, тялото ни не получава достатъчно кислород, което забавя важни процеси, включително и нашия метаболизъм. Тази среда дава възможност за развитието на анаеробни клетки тип ракови.
Когато киселинната среда намалява кислорода в кръвта, това се отразява на мускулните тъкани, артериите и вените, и води до проблеми с кръвното налягане, възпрепятства метаболизма, уврежда клетките, намалява енергията, води до проблеми с холестерола и създава среда пълна с токсини.
Всъщност повечето хора в днешно време страдат от киселинност, заради начинът ни на хранене. Храните, които консумираме в ежедневието си са киселинно образуващи и оставят киселинни остатъци в организма. За повишаването на киселинността в тялото важен фактор е и стресът.
За да се предпази тялото ни от тези киселинни, то започва да трупа мазнини, в които блокира киселините. Работата на мазнините е да ни предпазят. Също така в киселинната средата микробите се развиват много бързо и изразходват важните за нас хранителни вещества. Тялото остава гладно, защото не получава от ценните за него вещества и ни кара да ядем още и още, за да си ги набави.
Има начини да се балансира ниското pH. Важно е да се приемат зелени зеленчуци, които са силно алкални храни. Около 70% от дневното меню на човек трябва да включва алкални храни. Също е препоръчително да се избягват храни, които формират киселини. Но ако все пак човек не може да избегне да яде храна, която е силно киселинна, трябва задължително да добави такава, която е силно алкална, за да се постигне баланс. Например към една свинска пържола, е хубаво да се добави голяма салата, включваща високо алкални зеленчуци.

Тест ленти.
Тест ленти.

Важно е поне един ден в седмицата да се прави пречистване като се консумират само високо алкални храни – салата или зелени сокове. А сутрин на гладно хладка вода с лимон, който алкализира водата и създава алкална среда е една от препоръките на специалистите по хранене. Вода с лимон може да се пие през целия ден. Добавянето на пшенична трева в сока също се препоръчва. Ако нивата на pH при вас е много ниско, то е необходимо да се консумират плодове с нисък гликемичен индекс.
Всъщност е добре да се постигне баланс, защото нито прекалено киселинната среда е полезна, нито прекалено алкалната.
Ето и някои правила за балансирано хранене:

• Хранете се бавно и спокойно
• Не преяждайте, а изяждайте количеството, което ви засища
• Важно е да се храните разнообразно и цветно – повече плодове и зеленчуци
• Не консумирайте храни, които не ви действат добре, водят до раздразнение и подуване на стомаха
• Не смесвайте прекалено много храни в едно хранене
• Приемайте колкото се може повече свежи и екологично чисти храни
• Сдъвквайте храната си добре – слюнката има огромно значение в смилането на храната
• Не пресолявайте ястията си
• Консумирайте по-малко силно киселинни храни – свинско, телешко месо, рибни консерви, подсладени плодови сокове, газирани напитки, тестени, сладкарски, шоколадови изделия, кафе и бира
• Заместете белият ориз с кафяв
• Поне веднъж седмично консумирайте алкални бобови култури, като зелен или зрял боб, грах, леща
• Избягвайте полуфабрикатите
• Яжте пълнозърнест хляб богат на фибри – хлябът, направен от брашно от покълнала ръж, лимец и бобови растения, е най-полезен за организма.
• Редувайте минералната вода с изворна или пий само изворна
• Пиенето на вода по време на хранене не се препоръчва.
• Изпивайте ежедневно 1.5-2 л. вода с неутрално или леко алкално рН
• Поне два пъти годишно се препоръчва да прави човек едноседмично пречистване с пресни плодове и зеленчуци и зеленчукови сокове, за да си създаде добър алкален резерв
Голяма част от режима е и движението. За да се отървем от стреса е хубаво да спортуваме или просто да се разходим в близкия парк, да обиколим блока или потичаме.

Етикети

Подобни публикации

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker