Новини

Рисковете да си първородното дете

С 29 % е по-вероятно ако сте по-големият в семейството да имате наднормено тегло

Рисковете да си първородното дете.
Рисковете да си първородното дете.

Борите се с килограмите, а малката ви сестра е тънка като фиданка? Оказва се, че не сте сами в тази битка. Първородните момичета е много по-вероятно да бъдат с наднормено тегло, отколкото техните по-малки сестри, според ново изследване публикувано в списанието „Епидемиология и обществено здраве“.
За проучването, изследователите подложили повече от 13 000 двойки шведски сестри и установили, че е 29% по-вероятно по-възрастните да бъдат с наднормено тегло, а 40% пък да страдат от затлъстяване в средата на двадесетте години, отколкото по-младите роднини.
Ако това е доказано, не е ясно защо по-големите сестри могат да се окажат по-тежки, но едната хипотеза е, че по време на първата бременност, кръвоносните съдове в матката на майката са по-тесни. „И тази информация е довела до хипотезата, че първото дете в семейството е изложено на вътреутробен компромис, който препрограмира метаболизма и регулирането на мазнини“, обяснява съавторът на проучването Уейн Кътфийлд пред Today.com. С други думи, по-ниско енергийните доставки в утробата могат да доведат до по-голям апетит и начина, по който тялото регулира теглото по-късно. Или е възможно, грижите и храненето на първородните да се различава по начин, който да въздейства на теглото по-късно.
Интересното е, че това не е първото проучване, което свързва здравни въпроси с това да си най-големия в семейството. Ако не друго, то това проучване повтаря предишни констатации, че първородните момчета са по-склонни да бъдат по-тежки, отколкото техните по-малки братя.
Но също така, най-големи деца могат да бъдат по-склонни да имат намалена чувствителност към инсулин (проблем, свързан с развитието на диабет тип 2) и по-високо кръвно налягане в сравнение с по-късно родени деца, според проучване направено в списанието „Клинична ендокринология и метаболизъм от 2013 година. Това ни кара да се замислим за по-голямата вероятност от метаболитни и сърдечно-съдови заболявания в зряла възраст, заключват авторите.
Друг възможен здравен проблем са алергиите. През 2011 г. японски учени анкетирали родителите на повече от 13 000 деца на възраст от 7-15 години и установили, че сенната хрема и хранителните алергии са по-чести сред най-възрастните деца.
А какво ще кажете за личността? По-малки проучвания свързват поървородните братя и сестри с повече хитрост, по-добри езикови умения, а дори и повече сексуални партньори, смятат от списанието „Проучване на личността“, което предполага, че нещата са двустепенни. Изследователите разглеждат връзката между реда на раждането и 19 различни личностни черти и интелектуални атрибути (като словесна или математическа способност) в 377 000 ученици в гимназията в САЩ, за да заключат, че когато се отчитат фактори като възраст, пол, социално-икономически статус, и структурата на семейството, че е много малко вероятно реда на раждане да означава нещо.

Общо
Рисковете да си първородното дете
Заглавие
Рисковете да си първородното дете
Описание
С 29 % е по-вероятно ако сте по-големият в семейството да имате наднормено тегло.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker