Новини

Русенските майки излизат на протест

Увеличаване на детските добавки до санитарния минимум от 15% -16 %

Този четвъртък в Русе от 11:00 ще се проведе Национален протест на родителите за увеличаване на майчинството и детските надбавки.
Този четвъртък в Русе от 11:00 ще се проведе Национален протест на родителите за увеличаване на майчинството и детските надбавки.

Този четвъртък в Русе от 11:00 ще се проведе Национален протест на родителите за увеличаване на майчинството и детските надбавки. Те ще изразят недоволството си от малкото средства, които държавата отделя за подпомагане за отглеждане на дете. Основните пунктове в искания та им са:
1. Да се намали периодът на база на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца, така, както бе въведен през 2014г. Той ощетява майките, които се намират в началото на тяхната кариера, тъй като те със сигурност имат увеличение на първоначалната си заплата в предходните 2 години. В другия случай те все още не са натрупали такъв стаж слизайки от студентската скамейка, а им предстои цял живот осигуряване на все по-висока заплата. Тази средства директно се отнемат от осигурените майки без каквото и да е правдободобно основание.
2. Обвързване на МРЗ с размера на обезщетение, което получават майките в периода между първа и втора година на детето, което да позволи да отглеждат спокойно децата си и да избегнат финансовата принуда за завръщане на работа и оставяне на децата в детски заведения, на възраст в която децата не са изградили своя имунитет и боледуват често.
3. Увеличаване на детските добавки до санитарния минимум от 15% -16 % от МРЗ или 60 (при МРЗ от 380лв) и получаването им от всички деца, без обвързването им с доходен критерий, образование или поредност на раждане в семейството.
4.Осигуряване места за всички деца в общински и ведомствени детски ясли и градини, задължаване на общинските власти да изплащат временно компенсации на всички родители, чиито деца, над 2 год. възраст, въпреки подадено заявление, не могат да бъдат приети в общински детски ясли и градини.
5. Осигуряване на обезщетенията за майчинство на студентките, родили до 2 години след дипломиране във ВУЗ.
6. Адекватна здравна грижа за бременни, майки и деца. Осигуряване от страна на държавата на финансиране. Коригирането на програмите за майчино и детско здравеопазване като се поемат всички необходими изисквани от докторите изследвания. Подсигуряване на нужното количество ваксини, съобразно данните за раждаемостта в страната, които да са одобрени от ИАЛ, а не внесени и прилагани незаконно върху децата ни без да са тествани.
7.Осъвременяване на обезщетенията за деца в неравностйно положение съобразно актуалния размер на МРЗ.
8 . Поемане от бюджета на цялостния пакет от необходими рехабилитационни грижи при недононосените деца до навършване на 3 години- изследвания, логопед, психолог.

Общо
Русенските майки излизат на протест
Заглавие
Русенските майки излизат на протест
Описание
Увеличаване на детските добавки до санитарния минимум от 15% -16 %.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker