Деца и родителиНовини

Русенка закрива първите три дома за деца в ЮАР

Галя Бисет обучи 33-ма специалисти от ЮАР, които ще реализират проекта за три години

Галя Бисет обучи 33-ма специалисти от ЮАР, които ще реализират проекта за три години
Галя Бисет обучи 33-ма специалисти от ЮАР, които ще реализират проекта за три години

Русенката Галя Бисет е експертът, под чието ръководство ще бъдат закрити първите три дома за деца в риск , намиращи се в Йоханесбург, ЮАР. Сайтът „Здраве да е“ научи новината от самата Галя, дни след завръщането й оттам. Галя Бисет бе на мисия в ЮАР в качеството си на технически консултант на британската благотворителна организация „Надежда и домове за децата“. Задачата на едноседмичното й пребиваване бе да подготви екипа от социални работници и възпитатели, работещи в три дома за деца, както и специалисти от тамошни отдели за закрила на детето, да реализират проекта. Става въпрос за 33-ма човека от град Йоханесбург и областта му, които да се квалифицират в областта на превенция и реинтеграцията на деца, напуснали домовете. Тези специалисти ще създадат алтернативни социални услуги за подкрепа на изведените деца и ще работят със семействата им, с приемните родители или с осиновителите им. Проектът предвижда за три години близо двеста деца на различна възраст/от 0 до 18 години/ да започнат нов живот. Желание от страна на държавните институции и неправителствените организации има, но проблемът е там, че трябва да работят в обстановката на тежки миграционни процеси, висока престъпност и заплаха от СПИН, характерни за страната.

С обучаваните специалисти от ЮАР
С обучаваните специалисти от ЮАР

Никой не знае колко точно е броят на домовете за деца в ЮАР, казва Галя. Освен държавни институции и домове, създадени от НПО-та, има и много незаконни домове. Проблемът на децата в инститции в ЮАР не е в изоставянето, както е у нас и в други страни, а в това, че са жертви на насилие и неглижиране в семействата си. Именно по тези причини се налага да бъдат изведени и настанени в социални домове. Друг голям проблем за ЮАР са наркотиците и опасността от зараза със СПИН. Не са малко децата, чиито семейства са болни или починали от СПИН. Шокиращи са фактите, че 1/3 от децата в домовете са болни от СПИН, казва още Галя.

Галя Бисет
Галя Бисет

От няколко години в ЮАР се работи по проект, наречен „Кураж“ на УНИЦЕФ. Социални работници, живеещи на територията на общността, посещават семейства, чиито деца са в риск, като им оказват помощ в грижата за отгеждането им. Подкрепата включва и контрол върху това ходят ли на училище, получават ли храна вкъщи от родителите си, както и лекарства. Медикаментите за СПИН са напълно безплатни, но поради неглижирането от страна на семействата, много от децата със СПИН не приемат своевременно лекарствата си и губят шанса за адекватно животоподдържащо лечение, констатират запознати.


Проектът на „Надежда и домове за децата“ има за цел да бъде доразвита услугата приемна грижа и да се създаде система от малки домове, от типа център за настаняване от семеен тип. В тези малки къщички от по десетина младежи, децата ще се социализират. Специалисти са категорични, че в сегашните домове децата водят затворен живот и излизат оттам като аутсайдери, отхвърлени от обществото.
Русенката е умерен оптимист за резултатите от предстоящата работа, тъй като условията, в които се осъществява, са тежки. Галя Бисет подчертава обаче, че през последните години е закрила 23 дома за деца в Източна Европа и това й дава надежда за успех и в ЮАР.

Автор:Валя Караджова

Снимки: Личен архив

Общо
Русенка закрива първите три дома за деца в ЮАР
Заглавие
Русенка закрива първите три дома за деца в ЮАР
Описание
Галя Бисет обучи 33-ма специалисти от ЮАР, които ще реализират проекта за три години
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker