Новини

Семпервивум – билка на дълголетието

Дебелецът е прекрасен лек срещу високо кръвно, умора, проблеми с храносмилането, пази от рак

Дебелецът има болкоуспокояващо, противовъзпалително, антибактериално действие и помага за бързото заздравяване на рани.
Семпервивум, наричан дебелец, е известен като билката на дълголетието.

Едно цвете, отглеждано в урни пред къщите още в Древен Рим, с вечнозелени цветове с форма на розетка, има славата на лек срещу много болести, включително и срещу някои форми на рак. Семпервивум, наричан дебелец, е известен като билката на дълголетието.

Древните вярвали, че растението предпазва от гръмотевици. Според легендата по тази причина Карл Велики наредил растението да бъде засадено по покривите на всички къщи. Истината е, че растението лесно се култивира, не е претенциозно, издържа на суша, изглежда красиво и освен в планинските райони е широко разпространено и по дворове, отглежда се и в саксии.
Разпространени са над 40 вида дебелец, но само Sempervivum blandum и Sеmpervivum tectorum и неговите сортове „Nigrum“ с кестеняви листа по краищата; „Red Flush“ с червеникавозелени листа и „Sunset“ с оранжево-червени лист, са най-подходящи за медицински цели и особено за лечение на тумори.
Дебелецът има болкоуспокояващо, противовъзпалително, антибактериално действие и помага за бързото заздравяване на рани. Листата са тези, които влизат в употреба най-често, но се използват и корените им.


С това растение се лекуват язви на стомаха, циреи, високо кръвно, ечемик на окото, болки в ушите.
Интересно е, че в това растение се съдържа ябълчена и мравчена киселина.
Двата вида киселина успешно церят проблеми с нервите, със съня и дори помагат при епилепсия. Сокът от листата на билката се препоръчва за този вид състояния.
Обелените листа се слагат директно върху проблемното място, когато човек иска да се избави от рани, съветват билкари. Растението помага и при циреи. Прави се компрес с листата или просто се измива листо от него и се слага подсушено и обелено от външната ципа върху цирея. Твърдят, че дебелецът лекува за една нощ.
Растението е прекрасен лек срещу високо кръвно, умора и проблеми с храносмилането. Прави се чай с билката – 1 супена лъжица стръкове и листа се варят в литър кипяща вода 15 минути, след което течността се оставя захлупена за половин час. Чаят се прецежда и се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно.
Язва на стомаха и дванадесетопръстника, киселини се лекуват също с чай от листата и стъблата. В този случай лечители препоръчват билката да се вари 5 минути и да престои в затроверн съд, докато изстине. Чаят се консумира охладен на глътки по малко. За леки форми на рак на кожата се прави компрес с обелени листа върху мястото или със сока от тях.
Новите медицински изследвания потвърждават лечебените свойства на дебелеца, известни на хората от древността..
Прясно изцеден сок от растението се използва при лечението на много заболявания на кожата: рани, изгаряния, гнойни рани, кожни наранявания, херпес зостер, ухапвания от насекоми, маха лунички и възрастови петна. За леки форми на рак на кожата се прави компрес с обелени листа върху мястото или със сока от тях.
Отварата от растението помага при висока температура, маточна патология, улцерозен стоматит, болки в гърлото, стомашни паразити.
С пресен сок от растението се приготвят мехлеми. Със сока от дебелец успешно се махат мазоли от пръстите на краката, също и брадавици. Народни лечители твърдят, че една-две капки сок директно в ушната мида лекуват болки в ушите.
Според билкаря Васил Дамянов от Стара Загора профилактичната употреба на дебелец може да предпази хората от рак на белия дроб, гърлото, езика, млечните жлези, матката, както от миоми и кисти. Достатъчно е поне два пъти седмично на масата си да слагаме салата от листата на дебелец, подправена с пресен чесън, лимон и зехтин.

Общо
Семпервивум – билка на дълголетието
Заглавие
Семпервивум – билка на дълголетието
Описание
Дебелецът е прекрасен лек срещу високо кръвно, умора, проблеми с храносмилането, пази от рак.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker