Новини

Свеж мозък с пеене

Слушането на музика влияе добре най-вече на хора с напреднала деменция

Пеенето може да помогне да поддържате свеж мозъка си.
С пеене и слушане на музика поддържаме свеж своя мозък.

Ето нещо, което може да накара всеки да си тананика: с пеене може да се стимулира мозъчната функция и настроението на хората с ранен стадий на деменция, съобщават финландски изследователи.
В проучването били включени 89 души с лека до умерена деменция. В продължение на 10 седмици, те участвали в групи по пеене, слушали познати песни, или получили стандартни грижи от техните настойници.
Тези, в групата по пеене показали подобрение на паметта, мисленето, умения и способност да намерят своя път наоколо. Това особено важи за тези възрастни, под 80 години с лека деменция, показало още проучването.
Слушането на музика пък повлияло добре само на тези, които били в по-напреднала деменция, твърдят авторите на изследването.
И двата вида – пеенето и слушането на музика спомогнало за намаляване на депресия при пациенти, особено на тези с лека форма на болестта Алцхаймер, заявяват изследователите.
Дали човек е пял или свирил на музикален инструмент по-рано през живота си не се отразява на предимствата на музикотерапията, според проучване, публикувано на 10 декември в списанието „Болестта Алцхаймер“.
Като се има предвид нарастващото глобално разпространение, тежестта на деменцията и ограничените ресурси в общественото здравеопазване за хората с деменция и техните семейства, които се грижат за тях, е важно да се намерят алтернативни начини за поддържане и стимулиране на познавателното, емоционалното и социалното благополучие на такива хора“, казва ръководителят на изследването Тепо Саркамо, от Университета в Хелзинки.
Нашите резултати показват, че музикалните дейности в свободното време може да бъдат лесно и широко използвани при случай на деменция и рехабилитация“, споделя Саркамо в съобщение за пресата. „Особено стимулирането и ангажиращи дейности като пеене, изглеждат многообещаващи за поддържането на функционирането на паметта при ранни стадии на деменция.“

Общо
Свеж мозък с пеене
Заглавие
Свеж мозък с пеене
Описание
Слушането на музика пък повлияло добре само на тези, които били в по-напреднала деменция.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker