НовиниХранене и спорт

Пропускането на сутрешната закуска води до редица проблеми

Вредите от недостатъчно хранене се проявят след 30 години, твърдят група шведски учени

Пропускането на сутрешната закуска води до редица проблеми.
Пропускането на сутрешната закуска води до редица проблеми, твърдят шведски учени

Съществува древна азиатска мъдрост, която гласи – изяж сутрин цялата закуска, обяда си раздели с приятел, а вечерята дай на врага си. В тази максима има много истина, според някои водещи диетолози.
Според тях здравословното и добро хранене сутрин е от голямо значение за цялостното състояние на организма. Съвсем скоро, обаче, излезе информация от водещи специалисти по хранене, които твърдят, че сутрешната закуска е неестествен навик и води до вредни последици. Според тях организмът се прочиства в часовете между 4 сутринта и 12 ч. на обяд. Много други изследователи в тази област са установили, че пропускането на закуската може да ни докара редица проблеми като затлъстяване, диабет и дори е възможно по-лесно да се разболеем от грип, заради отслабване на имунната система.
Най-много от пропуснатото сутрешно хранене или недостатъчната храна страдат подрастващите. Група шведски учени е достигнала да извода, че вредите от подобни навици в поведението на хранене се проявяват след 30 години.
Според тях хората, които не са приемали питателна, обилна и засищаща закуска по време на тийнейджърските си години имат повече признаци на метаболитен синдром 27 години по-късно в сравнение с тези, които са приемали здравословна и изобилна такава.
Медицинският термин метаболитен синдром означава опасната комбинация от диабет, високо кръвно налягане и затлъстяване. А тези признаци повишават многократно риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.
Експериментът е започнал през вече далечната 1981 година. Тогава учените от Университета в Умео, Швеция са установили навиците на хранене на учениците от северния град Лулея и най-вече – какво и как закусват. 27 години по-късно, през 2008 г., същите тези хора са подложени на цялостен здравен преглед.
Специалистите установили, че хората, които се пренебрегвали закуската или са приемали такава, но в ограничени количества, са в пъти по-застрашени от метаболитен синдром като възрастни в сравнение с онези, които са се хранили обилно сутрин.
Не е тайна, че твърде много хора оправдават този вреден навик с липсата на апетит. Това обаче се дължи личния биологичен часовник, който донякъде зависи от гените ни. 10% от хората наследяват гени, които настройват биологичния им часовник на по-бавни темпове.
Ето защо обикновено, когато хората се събуждат трудно сутрин, те нямат и апетит. Решението за хора, които нямат апетит, е да не се насилват да закусват в 7:00 часа. Лесно е, когато усетите, че огладнявате хапнете към 9:00-10:00 часа например.
За да са здрави децата в менюто им трябва да има включени протеини. Те са необходими за растежа, образуването на червени кръвни телца, и много други неща. Протеиновите храни са яйца, сирене, соеви продукти, риба, боб, ядки, семена, месо.
Друго, което е необходимо на организма на един тинейджър са въглехидратите, които са основен източник на енергия и играят важна роля във функционирането на нервната система, мускулите и вътрешните органи. Въглехидратните храни включват плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови култури. Трябва да се избягват пакетирани бисквити, торти, кексове, вафли и други. Това са простите въглехидрати.
Мазнините също са много важни за подрастващите. Те са източник на резервна енергия и могат да бъдат изгорени, при нужда, когато организмът не получава достатъчно от тях с храната. Мазнините транспортират хранителни вещества като витамини А, D, E и K през тялото, а мастната тъкан предпазва техните жизненоважни органи от травма и промяна на температурата.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker