Новини

Скритият проблем с храносмилането

Една от основните причини за запек е ниският прием на вода

Колективният термин, който обикновено се прилага към такива симптоми, е синдром на раздразнените черва.
Но те никога не биха могли да определят своя проблем. Техните черва се редуват между запек и диария, без видим модел.

Огромен процент от хората, които изглеждат напълно здрави отвън, преминават през живота, чувствайки се често подути и неудобно. Изглежда, че всички около тях могат да ядат всичко, което харесват, без очевидни последици, докато те реагират на всичко и всичко.
Не е нещо толкова крайно, че да не могат да се справят с него, разбира се; ако се превиват от болка от определена храна или ресторант, те бързо ще се научат да избягват това, което ги кара да се чувстват зле. Но те никога не биха могли да определят проблема. Техните черва се редуват между запек и диария, без видим модел. Тъй като не могат да идентифицират причината и понеже лекарят им е казал всичко, което могат да направят, е да управляват симптомите, току-що са се научили да живеят с него.
И все пак се чудят … дали всички се чувстват по този начин? Това нормално ли е?
Има много такива случаи. Отговорът е „не“. Това не е нормално и е възможно да се лекува.
Колективният термин, който обикновено се прилага към такива симптоми, е синдром на раздразнените черва. Това е по-скоро диагностика и повече описание на симптомите. Това е така, защото има няколко възможни причини.
Храносмилателният процес започва в устата и преминава през хранопровода, към стомаха, с принос от черния дроб и панкреаса, а след това абсорбцията на хранителни вещества трябва да се появи в тънките черва. Останалите отпадъци след това преминават през дебелото черво и извън ануса. Проблемът може да започне на всяко от тези места или в няколко.
Една от четирите основни причини за нарушения на храносмилането са дисбиоза, хипохлорхидрия, хранителни алергии или бавен транзит.
Четирите причини за храносмилателни смущения:
Дисбиоза. Дисбиозата е дисбаланс в чревната флора. Можете да мислите за вашата чревна флора като част от две групи: добрите и лошите момчета. Всички ние имаме някои от тях, но страдаме физически, ако има повече лоши, отколкото добри момчета.
Хипохлорида. Хипохлорида означава, че имате твърде малко стомашна киселина. Опитвайки да храносмелите храната без стомашна киселина е като да се опитвате да измиете зъбите си без паста и четка за зъби: можете да минете през движенията, но налепите си остават. По същия начин, когато се опитвате да ядете храна без достатъчно солна киселина, вашата храна не може да бъде разградена правилно. Това означава, че бактериите в червата ще трябва да го направят за вас.
Хранителни алергии. Хранителните алергии се случват, когато имунната система се обърка и мисли, че нещо добро за вас всъщност е лошо. Тъй като работата на имунната система е да ви предпази от всичко, което тя възприема като лошо, тя започва да атакува определени храни като нашественици, когато трябва да ги разпознава като свои приятели.


Това обикновено се случва поради проблем в обвивката на червата, която позволява на частиците от храната да се свършат на места, където не би трябвало.
Бавен метаболизъм в червата. Бавният метаболизъм в червата означава, че отнема на храната твърде дълго време, за да може да се преработи – подобно на кола, която кара с 35 км./ час по магистралата. Бавният транзит на червата не е същият като запек, защото не е проблем със самото изпражнение, а с способността на храносмилателния тракт да го обработва. Разбира се, бавният транзит на червата може действително да причини запек, така че е възможно да има и двете.
Добрата новина е, че без значение коя от четирите основни причини се е проявила, вероятно ще подобрите храносмилането си, ако следвате тези прости стъпки. Можете да си възвърнете здравословно храносмилане обратно.
Стъпки за подобряване на храносмилането:
1.Забавяне. Дъвчете бавно храната си. Когато ядете, бъдете там. Отпуснете се! Това ще ви помогне да пренасочите притока на кръв към червата си, като помагате на панкреаса да произвежда и освобождава ензими.
2.Откажете се от обработените храни. Това означава да ядете цели, истински храни, които не са в опаковки: неща като ядки, семена, зърнени храни и бобови растения, които купувате в насипно състояние и варите – зеленчуци, плодове, яйца, месо и риба. Това ще премахне много хранителни добавки, на които може да реагирате, и най-вероятно ще ви помогне да успокоите поне част от възпалението на червата.
3.Гответе зеленчуците на пара, сотирани или полусорови. Суровите зеленчуци и бобови растения могат лесно да предизвикат подуване. Лекото им притопляне ще помогне да се разрушат тези нишестета, облекчавайки напрежението в червата. Накиснете боба, преди да го готвите.
4.Пийте много вода. Една от основните причини за запек е ниският прием на вода. Трябва да получавате половината от телесното ви тегло във вода в литри дневно, повече, ако се изпотявате!
5.Започнете да правите упражнения. Движението помага на вашите черва да се движат също! Бонус: Ендорфините ще ви помогнат да се чувствате по-здрави като цяло. Ако сте се заседели за известно време, не забравяйте да започнете бавно: дори да ходите в продължение на двайсет минути три пъти седмично ще ви се отрази много добре.

Общо
Скритият проблем с храносмилането
Заглавие
Скритият проблем с храносмилането
Описание
Една от основните причини за запек е ниският прием на вода.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker