Новини

Слушалки – опазването на слуха е важно

На практика е нормално да виждаме навсякъде хора, които носят слушалки. Еър бъдс (хендсфри слушалки), малки слушалки, големи слушалки, Bluetooth устройства…. всеки е включен.  Устройствата включват лаптопи, мобилни телефони, компютри, MP3 плейъри, устройства за видеоигри, таблети и т.н.  Когато сте с тях, чувате по – ясно това, което искате да чуете, защото звукът идва директно към вас. Чувате всеки малък детайл от песента или разговора.  Звукът отива директно към тъпанчетата, без да се изкривява. Хроничната употреба на тези устройства обаче може да доведе до загуба на слуха,   предизвикана от шума. Тази загуба настъпва постепенно и често остава незабелязана, докато не се появят определени признаци на загуба на слуха. Според Американската медицинска асоциация (2011 г.) използването на малки слушалки и големи слушалки води до значително увеличаване на  разпространението на загубата на слуха.  

Ключът към загубата на слуха, причинен от шума, е силата на възпроизвеждане. Звукът се произвежда много близо до ухото. Това кара тъпанчетата да вибрират. Вибрацията пътува до вътрешното ухо и достига до кохлеята. Кохлеята е пълна с течност и съдържа хиляди малки косми.   Вибрацията от звука кара косъмчетата да вибрират и да се движат. Колкото по – силен е звукът, толкова по се засягат косъмчетата. С течение на времето те губят чувствителността си към постоянните вибрации. Много силните шумове причиняват действително космените клетки да се огъват и сгъват.   Това може да доведе до временна загуба на слуха. На клетките е необходимо много дълго време, за да се възстановят. Понякога клетките никога на се възстановяват.  Не е нужно да слушате каквото и да е много силно, за да възникне този проблем. За ушите пускането на музиката на много силно може да е еквивалент на това да стоите да силен мотоциклет, който се стартира, или до електрически инструмент, който се използва. Слушалки за  iPod със звук на 100%  на iPhone могат да достигнат нива на шум от 112 dB, което води до увреждане на слуха  за минути.  Еърбъд слушалките не трябва да се възпроизвеждат по – силно от 60% (80 db). Това разбира се е отговорност, която потребителят поема върху себе си.

Намаляването на силата на звука е най – добрият начин за намаляване на увреждането на слуха. Можете също така да  си купите слушалки за намаляване на шума, за да заглушите други звуци. Те блокират външните  звуци, така че не е необходимо силата на звука да е толкова силна на устройството ви. Ограничаването на използването на слушалките също е  добро съображение. Специалистите препоръчват да не слушате музика, по – високо от 60%  от максималния обем за не повече от 60 минути.  Слушалките, които минават над ухото срещу еърбудс слушалките, които се слагат в ухото, са по – малко вредни. Ние оценяваме музиката, Netflix, игрите и лекотата на общуване днес, когато сме включени към нашите устройства. Когато всичко е умерено се отнася и за нашето слушане. По – силният звук няма да направи музиката по – добра, така че оставете ушите си да се наслаждават на звука по безвреден начин.  Слухът ви ще ви благодари в бъдеще.   

Общо
Слушалки – опазването на слуха е важно
Заглавие
Слушалки – опазването на слуха е важно
Описание
Специалистите препоръчват да не слушате музика, по – високо от 60% от максималния обем за не повече от 60 минути.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker