МедицинатаНовини

Пролетта отключва поведенчески разстройства

Свободната агресия може да се трансформира в социална чрез насочването й в смислени дейности

Пролетта отключва поведенчески разстройства и при децата
Пролетта отключва поведенчески разстройства и при децата

Случаите на емоционални и поведенчески разстройства рязко се увеличават през пролетта, сигнализират психиатри. В състояние на напрегнатост, възбуда и агресия, всеки ден в центровете за лечение на психични заболявания постъпват по няколко човека. И то доведени принудително от близки на болните и с помощта на определени инстанции. Външен израз на поведенчесското розстройство е Агресията, скрита във всеки човек.
Разбира се, във времето, агресята е била необходима на човека, за да оцелее, необходима му е и сега, за да живее. Въпросът обаче е как да се култивира в социална агресия, как да се намерят механизми за превръщане на свободната вредна агресия в обществено приемлива, коментират специалисти. Те са категорични, че хората не насочват във вярна посока енергията си. Особено децата, за които 100% е сигурно, че няма какво да правят с енергията си и по тази причина могат да се превърнат в насилници и убийци. Примерите на агресия сред подрастващите са много, а в момента обществото ни е потресено от поредни шокиращи случаи, за които се съобщава в медиите. Решението за култивиране на излишната вредна енергия е пренасочването й в смислени дейности, каквито са спортът, заниманието с изкуство и други занятия, които култивират социална агресия.

Навсякъде по света има центрове за насилени жени и деца, но почти никъде няма центрове за мъже, обект на насилие
Навсякъде по света има центрове за насилени жени и деца, но почти никъде няма центрове за мъже, обект на насилие

Формите на агресия са различни, но обикновено физически по-слабите хора използват словесната агресия. Специалисти обаче са категорични, че тази форма на агресия е много по-опасна и ефектът от нея не се забравя с години. Анонимни анкети с пациенти показват, че не само по-слабите, за каквито минават жените , но и мъжете, са обект на насилие и агресия. Нещо повече, много често, мъжете са жертви на насилие, извършено от жени. Данни показват, че 52% от малтретираните мъже не съобщават за случилото се с тях и не търсят помощ. Те предпочитат да мълчат, защото смятат , че никой няма да им повярва. При малтретираните жени картината е по-различна, но и там голяма част от тях не осъзнават, че са жертви на агресия и не търсят помощ, съобщават от организации, защитаващи хора, претърпели насилие.

Навсякъде по света има центрове за насилени жени и деца, но почти никъде няма центрове за мъже, обект на насилие. Все пак, колкото и да е странно, такъв център, специализиран за мъже, има в град Анталия, Турция.
Според психиатри, агресията при двата пола, както и при децата, е еднаква и не може да се говори за превез на един вид над останалите. Истината е, че всеки трябва да направи необходимото, за да преодолее агресията си. Но, за да стане това, човек първо трябва да се замисли кои са силните му страни, второ да си изясни има ли цели и какви са те, трето по какъв начин може да ги постигне и четвърто как да използва силните си страни.
Колкото до алкохола, като негативен фактор за поява на агресия, той не е причина за нея, смятат специалисти. Алкохолът само отключва поведенческото състояние, като показва каква е същността на конкретния човешки характер, категорични са те. Много ефикасен начин за пренасочване на агресията е включването на пациента в различни форми на рехабилитационна терапия, каквито са арттерапията музикотерапията и др. Затова към центровете за психични болести са изградени дневни стационари с ателието за различни дейности, в които десетки пациенти култивират агресията си в социална.

Валентина Караджова

Общо
Пролетта отключва поведенчески разстройства
Заглавие
Пролетта отключва поведенчески разстройства
Описание
Навсякъде по света има центрове за насилени жени и деца, но почти никъде няма центрове за мъже, обект на насилие
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker